Manchester City na zeer overtuigende 4-0 overwinning op Real Madrid naar finale Champions League

Halve finale Manchester City neemt het in de finale van de Champions League op tegen Internazionale, dat in de andere halve finale twee keer won van stadgenoot AC Milan.
Álvarez maakte in de blessuretijd het vierde doelpunt voor Manchester City. Real Madrid wist niet te scoren. Foto Oli Scarff/AFP

Manchester City heeft zich woensdag op zeer overtuigende wijze geplaatst voor de finale van de Champions League. De Engelsen wonnen met 4-0 van Real Madrid, nadat de heenwedstrijd afgelopen week in 1-1 eindigde. Middenvelder Bernardo Silva (2x), Manuel Akanji en Julián Álvarez maakten de doelpunten voor City. De club neemt het in de finale van 6 juni in Istanbul op tegen het Internazionale van Denzel Dumfries en Stefan de Vrij. De Italianen wonnen in de andere halve finale twee keer van stadgenoot AC Milan.

Manchester City, waar Nederlander Nathan Aké ontbrak vanwege een blessure, begon de openingsfase al sterk. De ploeg van trainer Pep Guardiola had veel meer balbezit dan de Madrilenen en deed binnen 25 minuten maar liefst acht doelpogingen. Twee daarvan, gevaarlijke kopballen van Haaland, wist Thibout Courtois op prachtige wijze tegen te houden. Maar de Belgische keeper was in de 23ste minuut kansloos toen Bernardo Silva de bal overtuigend in de rechterbovenhoek schoot: 1-0.

Het eerste gevaar van Spaanse kant kwam niet veel later van Toni Kroos. De Duitse routinier, die met Luka Modric nog altijd het middenveld vormt van Real Madrid, haalde van grote afstand uit, maar zijn schot belandde op de bovenkant van de lat. Het bleek niet meer dan een Madrileense speldenprik. Manchester City bleef domineren – de eerste helft hadden de Engelsen 72 procent balbezit – en kwam in de 36ste minuut op 2-0. Een geblokkeerd schot van Ilkay Gündogan kwam bij Silva op het hoofd terecht. Beheerst kopte de Portugees zijn tweede treffer binnen.

Haaland gewisseld

Manchester City ging daarmee na anderhalve wedstrijd met een marge van twee de rust in. De gedachten gingen terug naar de halve finale van vorig jaar, toen Real Madrid op spectaculaire wijze een even grote achterstand op Manchester City volledig wist om te buigen.

De doelpuntenmakers van toen, Karim Benzema en Rodrygo, bleven bij Real Madrid nu echter onzichtbaar. Belangrijker: het krachtsverschil was woensdag ook in de tweede helft simpelweg te groot. Weliswaar werd Real Madrid nog gevaarlijk in de slotfase, zoals een vrije trap van David Alaba. Maar veel verder kwam de ploeg van Carlo Ancelotti niet. De wedstrijd werd al beslist toen Akanji de 3-0 binnen werkte, en definitief toen Alvarez als vervanger van Haaland in de blessuretijd het vierde doelpunt maakte. Haaland wist niet te scoren dit duel, maar wordt waarschijnlijk wel topscorer in de Champions League dit seizoen.

Manchester City, dat sinds 2008 een eigenaar uit de Emiraten heeft en zo uitgroeide tot een Europese topclub, heeft de Champions League nooit gewonnen. Eenmaal eerder haalde de Noord-Engelse club de finale, in 2021, maar toen verloor het van Chelsea.