‘Man die Nederlandse filmmaker doodsloeg op Mallorca krijgt 6,5 jaar gevangenisstraf’

Roofmoord Editor Wouter van Luijn overleed tijdens een vakantie op Mallorca, nadat hij werd beroofd en op zijn hoofd werd geslagen.
De dader beweerde bij aankomst in het ziekenhuis dat hij het lichaam van Van Luijn rond deze plek had gevonden.
De dader beweerde bij aankomst in het ziekenhuis dat hij het lichaam van Van Luijn rond deze plek had gevonden. Foto Jasper Juinen/ANP

De Spanjaard die in 2018 een Nederlandse filmmaker overviel en doodsloeg op Mallorca heeft daarvoor zes en een half jaar gevangenisstraf gekregen. Spaanse media melden dat vijf jaar na de roofmoord nu iemand is veroordeeld in de zaak. De dader zou drie en een half jaar voor de gewelddadige overval hebben gekregen en drie jaar voor doodslag. Ook moet hij 150.000 euro smartengeld betalen aan de nabestaanden.

De 34-jarige filmeditor Wouter van Luijn was met zijn vader op vakantie in Mallorca toen het incident plaatsvond. Volgens persbureau ANP wilde hij tijdens een avond uitgaan drugs kopen in een wijk van hoofdstad La Palma. Aldaar werd hij overvallen door de dader en enkele medeplichtigen, waarbij hij zo hard op zijn hoofd werd geslagen dat hij zijn bewustzijn verloor. De dader reed hem zelf naar het ziekenhuis, maar daar overleed Van Luijn. De klappen op zijn hoofd hadden in combinatie met een aneurysma waar van Luijn aan leed tot een hersenbloeding geleid.

Van Luijn deed de montage van tientallen Nederlandse speelfilms, zoals Aanmodderfakker en Brasserie Valentijn. Hij werd in 2013 genomineerd voor een Gouden Kalf voor ‘beste montage’ van de film Wolf. In 2018 ontving hij die prijs postuum voor zijn montage van WIJ.