Man aangehouden vanwege geprojecteerde antisemitische teksten op kantoorgebouw bij Rotterdam

Discriminatie „Joden runden de slavernij, blanken schaften het af”, stond donderdagavond kort op een gebouw naast de snelweg. De politie heeft een 30-jarige man op heterdaad gearresteerd.
Of er een verband is met een eerdere projectie op de Erasmusbrug, is niet bekend.
Of er een verband is met een eerdere projectie op de Erasmusbrug, is niet bekend. Foto Lex van Lieshout/ANP

Een 30-jarige man uit Gouda is donderdagavond aangehouden vanwege antisemitische leuzen die op een gebouw in Capelle aan den IJssel werden geprojecteerd. Dat bevestigt de Rotterdamse politie na berichtgeving door het AD. De man wordt verdacht van discriminatie en aanzetten tot haat en zit op dit moment vast.

„Joden runden de slavernij, blanken schaften het af”, verscheen in grote blauwe letters op het kantoorgebouw dat vlak naast de A16 ligt, in de buurt van de Van Brienenoordbrug. De politie kreeg er rond 23.00 uur meerdere meldingen over en hield de 30-jarige man op heterdaad aan. „De leuzen zullen niet lang zichtbaar zijn geweest”, zegt de woordvoerder.

Op de Erasmusbrug, enkele kilometers verderop, verschenen tijdens de jaarwisseling ook discriminerende teksten. Twee verdachten werden gearresteerd vanwege die projecties, die deels ook live op televisie te zien waren. Of er een verband is met de projectie van deze donderdag, kan de politie nog niet zeggen. „Dat wordt uitgezocht.”

Lees ook ‘Laser-racisme’ is overgewaaid uit de VS. Maar wie zitten er in Nederland achter?