Malinese militaire junta zegt vredesverdrag op met separatistische Touareg-bewegingen uit noorden

De Malinese militaire junta heeft donderdag een vredesakkoord uit 2015 met separatistische bewegingen uit het noorden per direct opgezegd. Dat hebben de militaire autoriteiten aangekondigd in een televisietoespraak, melden internationale persbureaus. De overeenkomst zou niet langer houdbaar zijn omdat andere ondertekenaars zich niet aan hun verplichtingen houden. Vooral hoofdbemiddelaar en buurland Algerije wordt met de vinger gewezen vanwege „vijandige daden”.

Het is niet bekend wat de beëindiging van het verdrag voor directe gevolgen heeft in het noorden waar ook islamitische bewegingen actief zijn. Wel voedt het besluit de vrees voor verdere onrust in het land, waar spanningen tussen het zittende regime en een coalitie van separatistische bewegingen het grootste deel de afgelopen tijd zijn toegenomen. De alliantie van separatisten bestaat voornamelijk uit Touaregs, de oorspronkelijke bevolking van de Sahara.


Lees ook
Door geweld geteisterd Mali dreigt meer dan tien jaar terug in de tijd te gaan

Vluchtelingen uit het noorden van Mali, onder wie veel Touaregs, in het VN-vluchtelingenkamp Goudebo in Dori in buurland Burkina Faso.

Met name de beslissing van Algiers om begin vorig jaar toenadering te zoeken tot een delegatie ex-rebellen met het oog op een oplossing voor de spanningen in het gebied, werd slecht ontvangen door de Malinese junta. Bamako zag daarin een „duidelijke samenzwering” en heeft mogelijk daardoor het verdrag opgezegd. Algerije heeft baat bij vrede in het noorden van Mali vanwege de culturele en economische banden met het gebied.

Staatsgrepen

Het zogeheten ‘akkoord van Algiers’, dat onder toezicht van de Verenigde Naties werd gesloten, kwam in 2015 tot stand nadat rebellengroepen verschillende delen van het Malinese noorden, waaronder de stad Kidal, hadden heroverd. Onderdeel van de deal was de ontwapening van de separatistische bewegingen en de integratie van hun leden binnen het Malinese bestuur. Het noordelijke gebied Azawad, dat al jaren voor onafhankelijkheid strijdt, zou daarnaast meer politieke autonomie krijgen.

De verhoudingen in de regio veranderden drastisch toen de militaire junta in 2020 en 2021 met steun van de paramilitaire Russische Wagner Groep na twee staatsgrepen de macht greep en vervolgens een einde aan de aanwezigheid van zowel de Fransen als de VN. Afgelopen zomer lanceerden de Malinese strijdkrachten militaire operaties in het noorden. Het Malinese leger nam half november met Russische hulp de noordelijke stad Kidal in, dat tien jaar lang in handen was van de Touareg-coalitie. Die zegt donderdag in een reactie de beëindiging van het akkoord al langer te hebben verwacht. „We wisten dat het doel [van het militaire regime] was om de overeenkomst te beëindigen”.