Maleisië censureert scènes uit Tiger Stripes – een film die juist preutsheid en patriarchaat hekelt

In eigen land gaat er alleen een gecensureerde versie van de Maleisische horror-coming-of-age Tiger Stripes uit. Nadat de satire vorig jaar in Cannes de Grand Prix van de Semaine de la critique won werd de lokale censor wakker. In Maleisië krijgen bezoekers dus slechts een ingekorte versie te zien van de film over en tienermeisje dat in een tijger verandert na haar eerste menstruatie.

Vakblad Variety drukte een open brief van debuterend regisseur Amanda Nell Eu (1985) af. Eu zei daarin zich van de gekuiste versie te distantiëren, maar verwijderde scènes niet openbaar te mogen maken. Ze lichtte wel een tipje van de sluier op. Het zou gaan om scènes die „de vreugde overbrengen van wat het betekent om een jong meisje in Maleisië te zijn dat misschien anders is dan de rest.”

De hoogst originele film doet denken aan de kannibalenhorror van het Franse Raw (2016). In beide films wordt vanuit het perspectief van een jonge vrouw de puberteit beleefd als een nogal gewelddadige transformatie. Het is een bekende horrortrope, maar zowel in Raw als in Tiger Stripes is deze vormgegeven vanuit een vrouwelijk perspectief. Dat zegt veel over de manier waarop verschillende maatschappijen aankijken tegen puberende vrouwen.

Wes Anderson

Tiger Snipes is minder psychologisch complex dan Raw. De satirische toon van de film maakt hem soms voorspelbaar (het gezag is doelwit), maar daarmee de vaak visuele kwinkslagen niet minder raak. Composities tijdens een schoolreisje naar de jungle doen denken aan Wes Anderson-films door blauwe padvindersuniformen, bijpassende hoofddoek en azuren tentjes belicht met zaklantaarns.

Kleine intermezzo’s met verticale social media-filmpjes laten een samenleving zien die gevoelig is voor bijgeloof, charlatanerie en massahysterie. Niet alleen het autoritaire hoofd van de islamitische meisjesschool waar Zaffan naartoe gaat moet het ontgelden, ook het toxische meidengedrag dat in die restrictieve omgeving lijkt te floreren. Eu hekelt preutsheid en patriarchaat en speelt vrolijk en ongeremd met tropes uit de Amerikaanse highschoolfilm en plaatselijke volksverhalen.

De film is even ongedwongen en blij als Zaffan als ze uiteindelijk ontdekt dat een tijgerleven haar meer vrijheid biedt dan regels en conventies waarin niemand meer lijkt te geloven. Dat maakt deze dansende tijgerpuber tot een heldin op, ja inderdaad, TikTok. Wedden dat dat die gewraakte scènes zijn? In Nederland krijgen we namelijk gewoon de internationale versie te zien.

https://www.youtube.com/watch?v=Q7lu0KoD5so