Mag mijn dochter op ‘zuipreis’? En zeven andere opvoedvragen over alcohol en drugs

Drank en drugs Wat doe je als je kind te veel alcohol drinkt of omgaat met vrienden die drugs gebruiken ? Alcohol en drugs roepen veel vragen op bij opvoeders. NRC zet de adviezen van deskundigen op een rij.
Illustratie Martien ter Veen

Veel ouders krijgen er vroeg of laat mee te maken: een kind dat met alcohol of drugs exprimenteert. In de rubriek Opgevoed, waarin Annemiek Leclaire opvoedvragen voorlegt aan deskundigen, komen tal van lezersvragen voorbij over het omgaan met alcohol en drugs. Hoe waarschuw je je kind hiervoor en hoe ver moet je gaan in het tegenhouden en verbieden?

Alcohol

1Grijp je in als je kind bij vrienden thuis alcohol drinkt?

De zoon (15) van een lezer gaat regelmatig naar feestjes bij vrienden thuis waar alcohol wordt gedronken. De ouders zijn dan niet thuis, schrijft de moeder. Wat kan ze doen? Het doorvertellen aan de ouders wat er bij hun thuis allemaal gebeurt? Krijgt haar zoon daar dan geen problemen mee?

Lees hoe de moeder, volgens deskundigen, een gesprek aan kan gaan met haar kind

2Hoe grijp je in als je kind te veel drinkt?

Een vader maakt zich zorgen om het alcoholgebruik van zijn zoon van 17. In het weekend drinkt hij zeker een stuk of vijf biertjes per avond. Hij komt aan, voetbalt minder fanatiek en scoort minder hoog op school. Thuis mag zijn zoon geen alcohol drinken en buitenshuis verbieden heeft geen enkele zin. Toch?


Laat je zoon in zijn waarde, adviseert een neuropsycholoog

3Is het erg om een 12-jarige een slokje van een alcoholhoudende drank te laten proeven?

Een vader gelooft niet in iets streng verbieden, en dat geldt ook voor alcohol. Dus liet hij zijn dochter van 12 een slokje alcohol proeven.In contact komen met alcohol gebeurt later toch wel, is hij van mening. De mensen om hen heen vonden dat alleen écht niet kunnen.

De houding van deze vader is iets te baldadig, vinden experts

4Vertel je het aan je partner als je weet dat je stiefkind gaat drinken op een feest?

Een lezer is blij dat haar stiefzoon (14) haar in vertrouwen heeft genomen over dat hij wil gaan drinken op een feestje, maar moet ze dit nu delen met haar partner? En daarmee het vertrouwen van haar stiefzoon beschamen?

Openheid en eerlijkheid zijn in deze situatie essentieel, drukken opvoeddeskundigen op het hart

5Mag je onervaren kind op ‘zuipreis’ Naar Albufeira?

Als bijna iedereen na 5 vwo naar de Portugese badplaats Albufeira gaat, mag mijn dochter dat dan ook? Dat vraagt een moeder zich af, die zich zorgen maakt of haar dochter zo’n reis met drank en drugs aan kan. „Ze heeft hier nog helemaal geen ervaring mee. Ik heb liever dat als ze struikelt over te veel alcohol of wiet of pillen, ik in de buurt ben, en niet aan de andere kant van Europa.”

Nee zeggen of niet? Dit vinden twee psychologen

6Licht je de ouders in als het feestje van je puber uit de hand loopt?

Een 14-jarige dochter van een lezer gaf thuis een feestje voor vriendinnen. Zonder ouders, maar met een duidelijke waarschuwing over sterke drank. Toch werd er flink gedronken (een fles rum en een fles whiskey), ontdekte de moeder bij thuiskomst. Moet ze dit aan de ouders van de meisjes vertellen ? „Ik hou niet van klikken, en een van de meisjes heeft griezelig strenge ouders.”

De opvoeddeskundigen verschillen sterk van mening


Drugs

7Vertel je je kind over je eigen drugsgebruik?

Een vader heeft niet de waarheid verteld toen zijn zoon aan hem vroeg of hij weleens drugs heeft gebruikt. Hij zei nee, terwijl hij als twintiger af en toe een xtc-pilletje nam. „Ik denk dat toegeven het drugsgebruik normaliseert, en ik vind hem er te jong en te gevoelig voor.” Of had hij toch eerlijk moeten zijn?

De waarheid vertellen is goed, maar pas op dat je drugsgebruik niet romantiseert, zeggen deskundigen.

8Mag een 14-jarige naar een feestje waar cocaïne is?

Een vader zit met een dilemma: zijn dochter verbieden naar een feestje te gaan waar cocaïne wordt gebruikt, waardoor ze buiten de groep valt, of ja zeggen en haar haar eigen grenzen leren stellen.

De opvoedexperts zijn stellig, lees hier waarom


Heeft u vragen over de opvoeding van uw eigen of andermans (klein)kinderen?

In de rubriek Opgevoed leggen we dilemma’s van lezers anoniem voor aan de beste deskundigen. Onder de inzenders van vragen verloten we exemplaren van het boek Andere ouders doen ook maar wat, een bundeling van de eerste jaargangen van de rubriek.

Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig kunnen liggen. Als u een vraag inzendt, krijgt u altijd een reactie van de auteur van de Opgevoed-rubriek.