Maduro wint volgens Kiescommissie verkiezingen Venezuela, oppositie vreest fraude

De voorzichtige hoop bij de Venezolaanse bevolking op een einde van het tijdperk Chavez-Maduro lijkt vervlogen. De Venezolaanse Kiescommissie (CNE) heeft rond middernacht (lokale tijd) bekendgemaakt dat niet oppositiekandidaat Edmundo González maar de zittende president Nicolás Maduro de verkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land heeft gewonnen. Maduro, die nu voor zijn derde termijn gaat, heeft volgens de CNE na het tellen van 80 procent van de stemmen 51 procent gekregen. González moet het volgens de commissie doen met 44 procent van de stemmen.


Lees ook

Venezuela koestert na 25 jaar voorzichtige hoop op een bevrijding van het tijdperk Chavez-Maduro

Oppositieleider Maria Corina Machado, die zelf werd uitgesloten van  deelname aan de verkiezingen, voert campagne voor Edmundo González.

In de op voorhand spannendste verkiezingen in Venezuela sinds 1999 – voor het eerst sinds dat jaar leek de oppositie een serieuze kans te maken op de overwinning – was de grote vraag: zal het stemproces er eerlijk aan toe gaan? Die vraag blijft na de voorlopige uitslag op zijn minst in de lucht hangen, aangezien González in onafhankelijke peilingen de afgelopen weken een enorme voorsprong had op Maduro. Het socialistische, autocratische bewind van Maduro, en eerder Hugo Chavez, leek zodoende te worden verslagen.

Dat de eerste voorlopige uitslag pas zes uur na het sluiten van de stembussen naar buiten kwam, doet het vermoeden van fraude alleen maar toenemen. De oppositie was er al op beducht: in de uren voordat de CNE de uitslag bekendmaakte, riepen González en oppositieleider María Corina Machado de kiezers op om in de buurt te blijven van de stembureaus en in de gaten te houden hoe de stemmen werden geteld.