Madonna eist haar plek terug op de troon als onverwoestbare, eigengereide popkoningin

Shockerend was ze. Rebels, brutaal en aanstootgevend. Maar het meest controversiële aan haar nu, zegt zangeres Madonna, terwijl ze schalks achterover leunt op het podium van het Antwerpse Sportpaleis, is dat ze hier „nog altijd rondhangt.”

Het moet gezegd, het is best wonderbaarlijk. Ronduit penibel was Madonna’s gezondheid, vier maanden terug. Ze lag door een ernstige bacteriële infectie in coma. Maar ze herstelde, goddank. Een mirakel noemt ze het, dat ze ruim een week geleden in Londen deze maand alsnog begon aan haar Europese tournee. Vanaf nu reist ze heel Europa door, om 1 en 2 december te landen in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Haar notoire laatkomen – zondagavond in België begint ze pas om tien uur – is dus een onbenullig detail. Ze stáát er weer, voor een gelukzalig publiek, vooral fans van het eerste uur. En het is een feest, met zo’n veertig hits. Op huizenhoge videoschermen om haar heen flitsen archiefbeelden langs opvallende en pikante momenten in haar carrière.

Zinderende seksualiteit

65 jaar is ze nu, maar vergeet die leeftijd direct. Supersexy is ze in elke korte killeroutfit, met een blik van ‘wie kan me wat’. Ze eist haar plek terug op de troon als onverwoestbare, eigengereide popkoningin, die haar seksualiteit nog altijd zinderend uitdraagt. Steeds weer vond Madonna zich als popster opnieuw uit – de laatste jaren even onnavolgbaar als fascinerend. Maar laten we wel wezen, zingt ze nu in ‘Nothing Really Matters’, deinend in een zwart gewaad met een stralenkrans om haar hoofd, aan het begin van de show. „It all comes back to me.”

Een wervelwind was Madonna altijd, in van theater doordrenkte concerten. Dat een ingetapet been haar in Antwerpen duidelijk belet voluit te gaan in de dans – soit. Met tal van referenties naar haar muziekvideo’s draait alles om de nostalgie.

En haar zang? Lang niet slecht, al zingt ze mee met de tape, er is geen band, en haar stem wordt soms met autotune opgetild. Zang is nooit Madonna’s kracht geweest.

Platinablond

The Celebration Tour is vooral een wervelende, gestileerde slim verweven greatest hits-show. We suizen door haar leven in haar liedjes, gevat in zeven muzikale hoofdstukken,, met haar platinablonde haar en iconische outfits. Een lange catwalk leidt door het publiek en ook hierboven zijn steeds weer projecties te zien.

Ze voert haar publiek terug naar de begindagen, als ambitieuze twintiger in het New York van de jaren tachtig in een disco-funk tijdperk. Onbezonnen danst ze op haar eerste hitjes, van ‘Everybody’ naar ‘Into the Groove’.

Vergeet niet waar je vandaan komt, roept ze. In New York was ze arm en dakloos, ze verdiende bij als serveerster en topless-model. Ze drumde in een band, maar gitaristen kregen volgens Madonna „meer aandacht”. Dat leidt naar een weergaloos moment: Madonna rockend op gitaar met het wat vergeten ‘Burning Up’, een van haar eerste demo’s in 1983.

Fraai is de overgang naar een zwaarder deel. Terwijl iedereen danst op ‘Holiday’ (1983) – de queerscene droeg haar toen al op handen – zakt de grote discobol steeds verder omlaag. Uiteindelijk wordt een danser vermorzeld, Madonna dekt hem liefdevol toe. Hij verbeeldt haar aan aids gestorven vrienden. Hoog boven het publiek in een lift, ze zal er later meer in zweven, zingt ze tussen foto’s van haar vrienden ‘Live To Tell’. Het is een van visueel sterke momenten in de show.

Madonna maakte van de seksueel actieve vrouw een heldin

Gaultier-korset

Daar zijn er meer van. Zwoel en gesluierd zingt ze ‘Like A Prayer’. Gemaskerde, half ontblote mannen draaien rond in een verlichte carrousel. Ze speelt haar beroemdste seksscène na met haar jongere zelf, een lookalike in het Gaultier-korset met punt-bh. Het is opzettelijk wat statisch. ‘Erotica’ is een dampende scène in een door lasers gevormde boksring. „I’d like to put you in a trance”, kreunt ze. En ook in ‘Justify My Love’ kluwen en krioelen lichamen om de superster. Oké spannend, kun je denken. Maar Madonna begón met die poperotiek. Ze maakte van de seksueel actieve vrouw een heldin. Met woeste strepen, Snel schakelend tussen sfeer en toneelbeeld, onderstreept ze haar invloed keer op keer. Zwart-wit op de huid filmpjes in ‘Human Nature. Lossere cowboydansen in ‘Don’t Tell Me’.

Ronduit mis is de politieke noot: een tergend ongemakkelijk toneelstuk die haar ‘visie’ toont op de oorlog tussen Israël en Hamas. De popster is het sterkst als ze voluit kan en vooral heel erg Madonna kan zijn, omgeven door haar dansers. Erg leuk is een scène waarin Madonna als jurylid louter tienen uitdeelt aan de dansers – zoals aan haar 11-jarige dochter Estere die de geometrische en gestileerde bewegingen als de beste kan. Ook haar andere kinderen doen mee in de show.

Het maakt het optreden steeds persoonlijker. Ook haar pas overleden broer, die haar jazz en poëzie leerde, eert ze met een akoestische versie van Gloria Gaynors ‘I Will Survive’. Er is een liedje voor haar ouders. En ze eert overleden generatiegenoten als Prince, Michael Jackson, David Bowie en Sinead O’Connor. Madonna is de overlever. En ze beseft het maar al te goed.