Machthebbers verbieden journalisten in Mali om te berichten over politiek

Het militaire regime van Mali verbiedt journalisten om verslag uit te brengen over politieke partijen. De junta van het West-Afrikaanse land, die via een staatsgreep aan de macht kwam, maakte dat donderdag bekend via sociale media. Het verbod geldt zowel voor radio, televisie als online of geschreven pers. Naast partijen vallen ook de ‘politieke activiteiten’ van andere verenigingen onder de ban.

De reikwijdte van het verbod is volgens internationale persbureaus nog onduidelijk. Zo is niet helder of journalisten nog wel mogen berichten over een thema als de economie. Ook is niet bekend welke sancties volgen wanneer media toch verslag doen van politieke onderwerpen. De Malinese journalistenorganisatie Maison de la Presse reageert verrast op het verbod en roept „de hele Malinese pers op om zich niet te onderwerpen aan de bevelen”.

Het regime zou de maatregel nemen omdat de voorbije weken steeds meer openlijke kritiek klonk op het beleid van de junta, stellen analisten volgens persbureau AP. De machthebbers slagen er volgens politici en studenten niet in om de democratie in het land te herstellen. De politieke situatie in Mali is al jaren instabiel. Sinds 2020 zijn er al twee staatsgrepen geweest en er is veel geweld van aan Al-Qaida en Islamitische Staat gelieerde rebellen.

Om de ‘publieke orde’ te bewaken verbood het regime woensdag al alle activiteiten van politieke partijen. Begin dit jaar stapte Mali samen met Niger en Burkina Faso, die eveneens door junta’s worden geregeerd, nog uit het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas. Ook keerde het land oud-kolonisator Frankrijk de rug toe en kijkt het tegenwoordig naar Rusland voor veiligheidssteun.


Lees ook
De democratie in de Sahel was flinterdun

Voorstanders van Nigers junta in de hoofdstad Niamey met de Russische vlag, (linksachter) donderdag, tijdens Onafhankelijkheidsdag.