Luchtvaartindustrie maakt weer winst, reizigersaantallen bijna op niveau van voor pandemie

Luchtvaart Luchtvaartmaatschappijen zullen dit jaar ruim 800 miljard dollar omzet draaien, verwacht de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarvan blijft zo’n 10 miljard dollar winst over.
Inmiddels pakken alweer bijna evenveel mensen het vliegtuig als in 2019, het laatste 'normale' jaar voor de pandemie.
Inmiddels pakken alweer bijna evenveel mensen het vliegtuig als in 2019, het laatste ‘normale’ jaar voor de pandemie. Foto Ramon van Flymen/ANP

De luchtvaartindustrie kan na drie zware jaren weer zwarte cijfers schrijven. Volgens de directeur van de internationale luchtvaartorganisatie IATA, Willie Walsh, komen de passagiersaantallen nu alweer dicht (90 procent) in de buurt van die uit 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. In totaal draaien luchtvaartmaatschappijen dit jaar naar verwachting een omzet van 803 miljard dollar (750,8 miljard euro), waarvan onderaan de streep 9,8 miljard dollar (9,2 miljard euro) zal overblijven.

Dat de burgerluchtvaart vanwege de wereldwijde coronamaatregelen grotendeels stil kwam te liggen, was een enorme klap voor luchtvaartmaatschappijen. In 2020 en 2021 namen vergeleken met 2019 de helft minder mensen het vliegtuig, waardoor de industrie in twee jaar tijd bijna 200 miljard dollar (ongeveer 190 miljard euro) verlies leed. Het was in veel gevallen te danken aan overheden dat luchtvaartmaatschappijen overeind bleven — zo ook in Nederland, waar KLM 3,4 miljard euro staatssteun ontving.

Toch blijven de omstandigheden voor de industrie precair, benadrukte Walsh op een luchtvaartconferentie in Istanbul. Op dit moment levert iedere passagier gemiddeld 2,25 dollar (2,10 euro) op en dat is volgens de directeur-generaal een marge die „overduidelijk niet duurzaam” is. De winsten zijn vooral het gevolg van de hoge ticketprijzen, gestuwd door de grote vraag en het beperkte aanbod. Aan de andere kant zijn de kosten voor vliegmaatschappijen hoog, omdat kerosine en personeel op dit moment erg duur zijn.

Lees ook: De vraag naar vliegreizen neemt toe, maar de sector kan zich niet rijk rekenen