Lineke Rijxman herneemt succesvoorstelling over Arendt en Heidegger: ‘Na al die jaren kan ik nog steeds mijn lachen niet inhouden’

Dinsdag 11 juniLichamelijk geheugen

Tekst geleerd en weer hardop gelachen. Het is een tijd geleden dat Willem (de Wolf) en ik Hannah en Martin uit ons hoofd opvoerden, maar veel tekst komt snel terug. De voorstelling zit in mijn lichamelijke geheugen en dat maakt het makkelijker om te leren. Het is een klein wonder hoe sommige toneelteksten na lange tijd weer in hoofd en hart terugkomen, alsof er vloeiend een la opengaat.

Theater Bellevue vroeg ons om Hannah en Martin weer te spelen, een voorstelling uit 2009 die Willem en ik met Joan Nederlof hebben gemaakt bij mugmetdegoudentand. We hebben H&M, over de relatie tussen filosofen Hannah Arendt en Martin Heidegger, door de jaren heen regelmatig gespeeld. De tekst blijft dicht op de tijdsgeest, onder andere door de gedachten over politiek extremisme en de nadruk op identiteit, wat volgens Arendt leidde tot verstarring en rechtlijnigheid. Willem en ik zijn van plan om de voorstelling te blijven spelen tot we het toneel op gerold moeten worden. En dan nog.

Woensdag 12 juniBeladen gesprekken

Tekst geleerd en de enscenering op het toneel in m’n hoofd doorlopen. Naar de boot van vrienden gegaan, de Vrijheid. Vriend vroeg zich af of en wanneer de Vrijheid zou veranderen in de Ark van Noach; hij voelt door de crises in de wereld donkere wolken hangen.

Veel beladen gesprekken deze tijd. Door gedeelde ongerustheid, maar ook door een hyperbewustzijn over andermans gevoeligheden en oordelen, die steeds meer onderwerp van het gesprek lijken te worden dan een uitwisseling van gedachten.

Essentieel in Arendts denken was om je de wereld voor te stellen vanuit het perspectief van een ander, wat denken mogelijk maakt – als verschillende mensen, identiteiten, meningen en geschiedenissen samenwerken. Hoe nazisme, totalitarisme en extremisme liefde voor de wereld vervormt en kapotmaakt. Ze schreef erover, sloeg af en toe de plank mis, had een fonkelend, nieuwsgierig brein en ze hield van het leven en van feesten, dansen en drinken. Ik vind die combinatie fijn en geruststellend.

Donderdag 13 juniIn de lach schieten

Ineens een schok: waar zijn Hannah’s tandjes? Arendt had grote tanden, die in haar tijd nog niet tot glimmende perfectie werden gesaneerd en ik heb (een versie van) haar tanden aan in een bepaalde scène. Zonder haar gebit voel ik me naakt. Paniekerig gezocht en gelukkig lagen ze groot en nogal geel te wachten in de opslag.

Ik verheug me op het spelen. Er is een moment in de voorstelling waarop Willem en ik naar elkaar kijken en waar ik nog steeds, na al die jaren, mijn lachen moeilijk in kan houden. Ik wil er niet aan denken, maar willen dat je ergens niet aan denkt vergroot de focus, dus probeer ik te ontfocussen waardoor ik er juist extra aan denk en zo wordt het moment steeds erger en schiet ik onmiddellijk in de lach, al voordat ik naar hem kijk.

Foto Bram Petraeus

Vrijdag 14 juniSchrijven over verlies

Schrijven aan een nieuwe voorstelling, Alledaags Verlies, die Willem en ik samen maken. In maart 2025 hebben we première. De titel (nu ondertitel) die we eerst hadden was ‘The Slow Accumulation of Ordinary Losses’, mooi, maar niet lekker. „Ga je mee naar the slow accumu..dinges” bekt niet, zoals we in H&M zeggen. Wil ik wel schrijven over verlies? Ja, wel met (ver)lichte afstand en een sterke theatrale structuur, wel als je er ook hard om kunt lachen en als ik, de schaamte omarmend, mijn eigen absurditeit en die van het leven laat zien. Of die tenminste stralend en schaamteloos kan liegen.

Zaterdag 15 juniHanden verbrand

Wilde vanavond een ovenschotel maken. Ik ben ongeduldig en niet handig in de keuken, wat jammer is want ik hou van lekker eten. Na veertig minuten bakken opende ik overgeconcentreerd de ovendeur en pakte de schotel vast met m’n blote handen. Het is de zoveelste keer dat ik driftig (want ik denk dat dit niemand anders overkomt) en vloekend met m’n handen onder de koude kraan sta.

‘Hannah en Martin’

Foto’s: Bram Petraeus

Bruggetje: zou Arendt een kok geweest zijn? Ze is in 1975 gestorven, na een dinertje met vrienden. Ik vind het leuk om te weten wat voor eter iemand is, het vertelt veel. Opgezocht welke filosoof over eten schreef, onder andere Levinas (and the Ontology of Eating). Daar is weer de ontologie, zijnsleer, ook het grote thema bij Heidegger.

Zondag 16 juniNotoire leugenaar

Ik ben niet geschikt als Heidegger-student. Ik kwam niet door zijn boek Sein und Zeit heen en ik voel geen enkel verlangen om door te zetten. Zijn opgeblazen taal, waar fans gefascineerd door zijn, vind ik potdicht. Ik heb het geprobeerd, ik wilde weten wat Arendt zo aantrekkelijk aan hem vond (ze schreef later: „Hij is nu eenmaal een notoire leugenaar, altijd en overal, wanneer hij maar kan”) en waarom hij zo invloedrijk was.

Toen we onze voorstelling maakten had ik contact met Jerome Kohn, de laatste assistent van Arendt. Over haar korte verhouding met Heidegger schreef hij: „Voor mij is het buiten alle proporties opgeblazen. Het is niet zo ingewikkeld. Als zijn leerling zag ze zichzelf in zijn ogen weerspiegeld, niet als het object van zijn passie, maar als de mens die ze zou kunnen worden. Dat is een andere manier om te zeggen dat ze van hem heeft leren denken, hoewel ze het heel anders begreep dan Heidegger zelf.”

Ze werd dus eigenlijk verliefd op zichzelf, via hem. In de voorstelling zal Willem het daar helemaal niet mee eens zijn en zeggen dat Arendt echt gepassioneerd verliefd op Heidegger was, en dat wij dat nu ‘s lekker uitgebreid en in detail gaan tonen.

Maandag 17 juniJong en bleu

Een aantekening van Willem: Niet eenvoudig om te bedenken waar ik me het meeste op verheug. Ik denk toch vooral op het schaterlachen van Lineke tijdens de repetities, op het gemak in het samenspelen en hoe ons stuk na vijftien jaar nog steeds werkt. Veel is nog actueel en misschien zijn er ook dingen die inmiddels een andere prioriteit hebben gekregen.

In de voorstelling zitten gefilmde scène’s die we 2009 opnamen, van ons als Arendt en Heidegger. Ik zag die beelden vorig jaar terug. En het wonderlijke was dat ik ons, ondanks dat we in die opname ook al veertigers zijn, zo ongelooflijk jong en bleu vond, dat ik me afvroeg hoe wij het toen in godsnaam voor elkaar kregen om zoiets moois als Hannah en Martin te maken.



Delen