Liftend op proteïnehype boekt FrieslandCampina een hogere winst

Lang leve de proteïnehype. Mede dankzij kwark, Griekse yoghurt en andere eiwitproducten kijkt FrieslandCampina naar een goed eerste half jaar.

In de eerste helft van 2025 bedroeg de nettowinst 230 miljoen euro, fors meer dan 183 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. En hoewel het bedrijf minder kilo’s en liters verkocht, steeg zijn omzet met 6,4 procent.

Het wordt steeds moeilijker om met simpele zuivelproducten, zoals kaas en boter, geld te verdienen. Maar juist op producten met veel toegevoegde waarde lukt het FrieslandCampina om hoge marges te pakken. Het loont om melk uit elkaar te halen en de losse bestanddelen, zoals wei-eiwit en caseïne, als ingrediënt of in nieuwe voedingsmiddelen te verkopen.

Uitdijende wereldmarkt

„Melkverwaarding is altijd een spel van zoveel mogelijk waarde halen uit de verschillende bestanddelen”, aldus topman Jan Derck van Karnebeek bij de toelichting op de halfjaarcijfers. Groei zit bijvoorbeeld in producten met toegevoegd eiwit voor sporters, en in Friso-kindervoeding, niet alleen in Aziatische landen, ook in Griekenland en Mexico.

Met dierlijk eiwit is veel te verdienen. Tegelijk is het klimaat gebaat bij minder dierlijke productie en meer alternatieve eiwitten: uit planten of, in de toekomst, uit precisiefermentatie, eiwitten gemaakt uit schimmels en bacteriën. Maar in dit soort innovaties investeren doet FrieslandCampina niet meer. Andere bedrijven kunnen dat beter, is het idee. „Wij kunnen een grotere bijdrage leveren als we de voetafdruk van de melkveehouderij omlaagbrengen”, aldus Van Karnebeek.

FrieslandCampina – en daarmee de leden-melkveehouders – profiteert van de groeiende mondiale vraag naar dierlijk eiwit en zuivel. Maar op die uitdijende wereldmarkt ziet het bedrijf tegelijk risico’s, die ook bij andere bedrijven te horen zijn. Geopolitieke spanningen en gewapende conflicten raken de internationale handel en uiteindelijk ook toeleveringsketens en markten van FrieslandCampina. En consumenten die minder vertrouwen hebben in de toekomst, wijken uit naar goedkopere alternatieven.

FrieslandCampina heeft ook te maken met heel concrete tegenvallers: de euro staat sterker dan veel andere munten, en winsten die gehaald worden in andere valuta zijn in euro’s nu eenmaal minder waard. De goede halfjaarcijfers kwamen dus meteen met een waarschuwing: het komende halfjaar zal minder rooskleurig zijn.

Grote voorraad kaas

In Nederland ziet de zuivelproducent intussen steeds meer melkveehouders stoppen met hun bedrijf, en moet de coöperatie er hard aan trekken het aantal leden-melkveehouders op peil te houden. Al langer zien de fabrieken minder melk binnenkomen, al bleef dat het afgelopen half jaar beperkt tot een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. De melkveehouders die overblijven, boeren intussen goed. Zij kregen bijna 20 procent meer voor hun melk: de garantieprijs per 100 kilogram melk steeg van 46,53 naar 55,63 euro.

Die leden moeten wél verder verduurzamen. Opvallend is daarom dat er in de eerste helft van dit jaar minder geld naar boeren ging die vooroplopen: de uitgekeerde 173 miljoen euro was bijna 9 procent lager dan vorig jaar. Dit betekent niet, benadrukt FrieslandCampina, dat de resultaten slechter zijn – dat bedrijven meer stikstof of methaan uitstoten, of dat dierenwelzijn is verslechterd. De verklaring voor de lagere beloning is dat elk jaar de lat omhooggaat, benadrukt Van Karnebeek, en dat boeren dus stappen moeten blijven zetten om een premie te krijgen. Dat koeien door weersomstandigheden minder vaak de wei in konden en minder eigen gras konden eten, drukte de beloningen eveneens.

Meer winst is soms ook gewoon een kwestie van minder kosten maken. Het is opvallend hoeveel FrieslandCampina nog wist te besparen door fabrieken te sluiten, processen te stroomlijnen, of simpelweg af te spreken een supermarktketen maar één keer één grote voorraad kaas te leveren in plaats van vijf keer een kleine. Ten opzichte van 2023 zal FrieslandCampina eind dit jaar tegen de 500 miljoen euro hebben bespaard.

Om steviger in de markt te staan, kondigde FrieslandCampina afgelopen december een fusie met het Belgische Milcobel aan. Samen verwachten ze straks minstens 14 miljard euro omzet te halen.