Lief, sereen en weemoedig: ‘Yokohama Kaidashi Kikou’ is een manga met heilzame kwaliteiten

De mangareeks Yokohama Kaidashi Kikou van Hitoshi Ashinano lees je om te ontspannen. De gebeurtenissen rond Alpha Hatsuseno in haar afgelegen koffiehuisje, waar zelden iets gebeurt, zijn sereen en ontroerend. De korte hoofdstukken voelen vreemd aan, als triviale slices of life, en houden bijvoorbeeld op nadat een van de personages heeft verkondigd dat dingen zijn veranderd en zullen blijven veranderen. De honderden hoofdstukjes eindigen steeds met het zinnetje ‘That’s all’. Hier mogen we het mee doen, in meer dan 2.200 pagina’s. Veel blijft onbesproken, het is vooral de ervaring die je bijblijft.

Yokohama Kaidashi Kikou is de stripvariant van wat in de literatuur healing fiction heet, en wat niet toevallig ook haar oorsprong heeft in Japan. Het ontroert en leunt op alledaagse ervaringen en gesprekken, die bijna niet kleiner en ingetogener kunnen worden gebracht. Actie is afwezig, het gaat om het gevoel – van de lezer. Het koffietentje van Alpha is de veilige haven van waaruit we de boel in de gaten houden.


Lees ook

Over ‘healing fiction’: Voor ik het wist stond ik midden in een boekwinkel een boek te aaien


In Yokohama Kaidashi Kikou draait het om Alpha Hatsuseno, een levensecht robotmeisje dat leeft in een post-apocalyptische wereld. Nu eens geen grauwe werkelijkheid zoals gebruikelijk in strips, maar een stille, vredige omgeving die is overgenomen door de natuur. Steden zijn onder water geraakt, de leegte is groen en weids. Wat er precies heeft plaatsgevonden wordt nooit uitgelegd, niemand heeft het erover. Mensen, die anders dan Alpha sterfelijk zijn, hebben hun lot geaccepteerd. Er is geen wanklank te horen. Het is een wereld waar je naar kunt verlangen en dat lijkt de bedoeling van de auteur.

Boodschappenlijstje

Alpha’s koffietentje staat plompverloren aan een heuvelachtig straatje. Ze is er meestal alleen, soms komt er iemand uit de buurt langs. Op gezette tijden gaat ze op haar scooter naar Yokohama, de grote stad waar ze koffie inkoopt. De titel van de reeks verwijst hiernaar: ‘Kaidashi kikou’ kun je vertalen als boodschappenlijstje. De losse hoofdstukken gaan over koffie zetten, een terloopse gedachte, het weer en wat de dag zal brengen. Er wordt niet veel gesproken; dan overpeinst Alpha het leven of maakt ze foto’s. Alles in een te koesteren tempo.

Omslag van ‘Yokohama Kaidashi Kikou. Deel 1’

Beeld XRA-Empire

Dit gebeurt duidelijk niet zomaar. Alpha’s dagelijkse besognes, dingen die gaandeweg niet meer mogelijk blijken vanwege zaken als de stijgende zeespiegel (die ooit haar koffietentje bereikt) dragen bij aan het centrale idee dat we stil moeten staan bij onze vergankelijkheid. Hiermee haakt Ashinano aan bij mono no aware, de Japanse traditie die de schoonheid van het voorbijgaande benadrukt. Die weemoed is heel fijn door het verhaal verweven en zorgt voor continuïteit in de vertelling.

De complete strip, die onlangs in het Engels werd gebundeld in vijf flinke delen, heeft een geweldige aantrekkingskracht. Het gaat in deze manga om het doorlezen, er zit een flow in de vertelling die aanstekelijk is. De tekeningen, in zwart-wit met af en toe een kleurenkatern, zijn helder en vederlicht. De gesprekken en overpeinzingen zijn licht filosofisch, zelfs de onderbrekingen van hoofdstuk naar hoofdstuk voelen betekenisvol aan. Toch wordt het nergens sturend, er is veel wat Ashinano onbesproken laat. In een toekomstige wereld zonder internet en telefoon zal het zijn zoals in en om het koffietentje van Alpha: rustig, stil, overzichtelijk en zonder ruis. Om van te houden.