Libische kustwacht bedreigt hulpverleners bootmigranten

Middellandse Zee Boten van hulporganisaties zijn een paar keer onder vuur genomen door de Libische kustwacht – die wordt gesteund door de EU.

Een jongen die is opgepikt door SOS Méditerranée gaat van boord.
Een jongen die is opgepikt door SOS Méditerranée gaat van boord. Foto Antoniox Balasco/Ocean Viking

Hulporganisaties het Rode Kruis en SOS Méditerranée zeggen dat de Libische kustwacht vrijdag een reddingsboot met hulpverleners en migranten – onder wie vijf minderjarigen – heeft beschoten op de Middellandse Zee. Op een video die dinsdag naar buiten kwam, is te zien hoe een grote patrouilleboot op hoge snelheid op hen af voer en begon te schieten. De opvarenden doken snel weg. Niemand raakte gewond.

Volgens het Rode Kruis is dit de derde keer dit jaar dat reddingswerkers op de Middellandse Zee onder vuur zijn genomen. Ook hulporganisatie Artsen zonder Grenzen is in januari door de Libische kustwacht onder schot gehouden en bedreigd. „We willen veilig ons humanitaire werk doen en niet ontmoedigd worden”, zegt Erik Laan, woordvoerder van Artsen zonder Grenzen. Maar het belemmeren van reddingswerkers speelt ook op politiek niveau.

Strafbaar

Nederland gaat mogelijk reddingswerkers strafbaar stellen voor hun hulp aan migranten op zee. Een wetsvoorstel van het ministerie van Justitie wil de strafbaarheid van mensensmokkel uitbreiden, waardoor ook hulpverleners strafbaar zijn.

In de praktijk betekent dit dat medewerkers die meevaren op een reddingsboot bij aankomst in Nederland opgepakt kunnen worden, legt Laan telefonisch uit. De bewijslast ligt dan bij de organisatie, om aan te tonen dat het om reddingswerk gaat. Ook buitenlandse hulpverleners op het reddingsschip Geo Barents kunnen volgens hem worden aangeklaagd als zij voet op Nederlandse bodem zetten.

„Onze organisatie wordt aangestuurd vanuit Nederland. Kunnen we collega’s dan nog garanderen dat ze niet worden aangehouden?” vraagt Laan zich af. „Wij denken dat het een onderdeel is van een bredere verschuiving van een Europees discours naar het steeds meer criminaliseren van humanitaire hulp, met name op het gebied van migratie.”

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) zorgde eerder dit jaar al voor woede bij ngo’s toen hij zei dat deze organisaties onderdeel zijn van „een cynisch businessmodel van mensensmokkelaars”. „De pot verwijt de ketel”, zegt Laan. „Wie werkt er nou werkelijk samen met mensensmokkelaars?”

‘Circulair bedrijf’

De Europese Commissie (EC), die de Libische kustwacht subsidieert, erkende vorige week donderdag dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat de kustwacht wordt geïnfiltreerd door criminele groeperingen. Desalniettemin schonk de EC samen met de Italiaanse autoriteiten recent twee patrouilleboten aan de Libische kustwacht. Een oud-politieagent uit Libië zei vorig jaar tegen de nieuwswebsite EUobserver dat de kustwacht onderschepte migranten en vluchtelingen van al hun bezittingen berooft, voordat die hen aan smokkelaars overhandigt. Hij beschreef het als een „circulair bedrijf” waarin verschillende partijen verdienen aan de migrant.

Libië staat bekend om zijn gewelddadige intercepties. „Vluchtelingen worden geslagen, rubberbootjes de pas afgesneden en mensen vallen in het water”, zei coördinator Caroline Willemen van Artsen zonder Grenzen in maart tegen NRC. „Het gevolg is dat er meer mensen verdrinken, of onderschept worden door de Libische kustwacht, waarna ze daar opnieuw in een detentiecentrum belanden, waar ze onderworpen worden aan dwangarbeid, uitbuiting en geweld.”

Het Europees Parlement stemt donderdag over een motie waarin wordt opgeroepen tot nieuwe, uitgebreide zoek- en reddingsoperaties door EU-landen en grensagentschap Frontex, bij gebrek aan voldoende actie door individuele lidstaten. „Wij juichen dat toe als dat werkelijk betekent dat de EU zijn verantwoordelijkheid voor reddingsoperaties gaat nemen. Dan kunnen wij ermee stoppen.”