Lezing Israëlische professor TU Eindhoven vindt online plaats vanwege eerder protest

Een lezing van de Israëlische professor Kiril Solovey, die gepland stond voor dinsdag, zal op verzoek van Solovey zelf niet fysiek plaatsvinden. In plaats daarvan zal de lezing enkel online te volgen zijn. Dat bevestigt een woordvoerder van de Technische Universiteit Eindhoven maandagavond na berichtgeving van ANP.

Het besluit om de lezing online te houden volgt op de gebeurtenissen van vorige week dinsdag. Hoogleraar Karel Martens, net als Solovey verbonden aan de Israëlische Technion Universiteit, gaf toen een lezing aan de TU Eindhoven, maar die werd onderbroken door een pro-Palestijns studentenprotest.

Volgens de universiteit ontstond tijdens de betoging vorige week dinsdag een „grimmige” en „bedreigende” sfeer. De beveiliging van de universiteit haalde Martens daarop uit de zaal en bracht hem in veiligheid in een kantoor even verderop. Ook blokkeerden de betogers ongeveer een half uur de uitgang van het gebouw.

Volgens de universiteit was de veiligheid van Solovey niet in het geding: die kan „gegarandeerd worden door de TU/e-security”. Het besluit om de lezing toch online te houden, heeft volgens de woordvoerder een inhoudelijke reden. „Professor Martens moest vorige week zijn fysieke lezing vroegtijdig beëindigen, iets wat professor Solovey en de organisatie willen voorkomen. Het College van Bestuur heeft begrip voor die keuze.”

Stellingname

Afgelopen weekend riepen de groepen achter het protest tegen Martens op Instagram op om bij de lezing van Solovey opnieuw te demonstreren. Volgens de betogers is de Technion Universiteit „diep verweven met het Israëlisch militair-industriële complex”. Zo zou de universiteit hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van een op afstand bestuurbare versie van de D9-bulldozer. Het Israëlische leger gebruikt die regelmatig om Palestijnse huizen en infrastructuur te vernietigen.

De TU Eindhoven zou volgens de betogers op dit moment in 13 onderzoeksprojecten samenwerken met Technion. „Deze banden faciliteren de militaire bezetting van Palestina en maken de huidige genocide mogelijk”, schrijven de betogers op Instagram. De studenten eisen dat de TU Eindhoven alle banden met Israëlische instellingen openbaar maakt en de betrekkingen verbreekt met instanties die „medeplichtig zijn aan genocide, apartheid en bezetting”.

De woordvoerder van de TU Eindhoven verwijst in reactie op vragen hierover naar een eerder persbericht. Daarin schrijft het College van Bestuur (CvB) van de Eindhovense universiteit dat het verbreken van de banden met Israëlische instanties politieke stellingname zou zijn, en dat dat „niet de rol van de universiteit” is. Volgens het CvB moet „elke minderheid zich welkom en veilig voelen” aan de TU Eindhoven.

Bovendien kunnen „de Israëlische universiteiten en hun medewerkers” volgens het CvB „meer dan wie ook actief bijdragen aan dialoog in Israël. Het is daarom van belang de banden met hen in stand te houden.” Het standpunt van de universiteit is volgens de woordvoerder ongewijzigd.


Lees ook

Nederlandse universiteiten bestuderen hun banden met Israël: ‘Heb je alternatieven?’

Pro-Palestina-demonstranten op de campus van de TU Delft.