Levenslang geëist tegen Abdeslam en vijf anderen voor aanslagen Brussel

Terrorisme Tegen de zes mannen die zijn veroordeeld voor terroristische moord bij de aanslagen in Brussel in 2016, zijn levenslange celstraffen geëist. Onder hen is Salah Abdeslam, die ook al is veroordeeld voor de aanslagen in Parijs.
Advocaten van de voor terrorisme veroordeelde Salah Abdeslam, maandag in de Brusselse rechtbank.
Advocaten van de voor terrorisme veroordeelde Salah Abdeslam, maandag in de Brusselse rechtbank. Foto Dirk Waem/Belga/AFP

Het Belgische Openbaar Ministerie heeft dinsdag een levenslange gevangenisstraf en vijftien jaar tbs geëist tegen Salah Abdeslam, voor onder meer terroristische moord bij de aanslagen in Brussel in 2016. Dat melden Belgische media. Abdeslam was ook betrokken bij de aanslagen in Parijs in 2015. Vijf andere veroordeelden kregen dezelfde strafeis te horen.

Met de strafeisen beweegt een van de grootste strafzaken die België gekend heeft richting een einde. Aanleiding zijn de twee aanslagen op 22 maart 2016, één in het Brusselse metrostation Maalbeek en één op vliegveld Zaventem. Drie terroristen bliezen zichzelf op en brachten daarbij 35 mensen om het leven. Honderden raakten gewond.

De Belgische jury, het zogeheten hof van assisen, veroordeelde in juli acht van de tien verdachten. Zes van hen werden schuldig bevonden aan terroristische moord, twee alleen voor deelname aan een terroristische organisatie. Twee broers, Smail en Ibrahim Farisi, werden vrijgesproken. Na een maand vakantie gaat de jury nu verder met de strafmaat.

De zes die voor terroristische moord zijn veroordeeld, hebben ook alle zes een levenslange strafeis gekregen. Tegen een zevende eist het OM tien jaar, en tegen de laatste veroordeelde niets. Vanwege een „bizarre juridische kronkel” zou een celstraf voor Ali El Haddad Asufi niet worden opgeteld bij de twintig jaar die hij al uitzit, maar de lengte van de straf juist inkorten, schrijft omroep VRT. Het Openbaar Ministerie wil ook van vijf veroordeelden de Belgische nationaliteit afnemen. Dat kan alleen als ze een dubbel paspoort hebben.

Verstek

Oussama Atar was als enige niet aanwezig om de strafeis te horen. Hij was volgens Frans politieonderzoek het brein achter zowel de aanslagen in Brussel als die in Parijs, maar zou in 2017 zijn omgekomen bij een luchtaanval in Syrië. Zijn lichaam is nooit gevonden.

Lees ook Vijf jaar na Zaventem: ‘Ik kon, ik kán me gewoon niet voorstellen dat ze er niet meer zijn’

Abdeslam kreeg ook al levenslang in Frankrijk, waar hij de enige overlevende was van de aanslagen in Parijs van 2015. Volgens zijn eigen verklaring was hij met een bomgordel om zijn middel een café binnengegaan, maar ontstak hij die niet. Met een kort geding probeerde Abdeslam deze week af te dwingen dat hij zijn straf in België mag uitzitten. „Me naar Frankrijk sturen, is me naar de dood sturen”, zei hij volgens de VRT.

Naast die levenslange celstraf in Frankrijk is Abdeslam in België eerder ook veroordeeld tot twintig jaar gevangenis voor een schietpartij in het Belgische Vorst. Die straf vond de procureur niet genoeg om ook de aanslagen in Brussel af te dekken, schrijft de krant Het Laatste Nieuws. „Jullie kunnen geen enkele verzachtende omstandigheid weerhouden voor iemand die zo geradicaliseerd is dat hij, nadat hij de dood zaait in Parijs, in België opnieuw onschuldige slachtoffers doodt.”

Het is nu aan de Belgische juryleden om een oordeel te vellen over de strafeisen. Wanneer ze dat doen, is nog niet bekend.

Lees ook Salah Abdeslam wil vergiffenis, maar ook applaus