‘Leidinggevende omroep Rijnmond weg na grensoverschrijdend gedrag’

Casper Sikkema, voormalig hoofd online bij de regionale omroep Rijnmond, is eerder dit jaar ontslagen na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag en het aangaan van relaties met ondergeschikte collega’s. Dat blijkt uit een reconstructie van het AD. Sikkema vertrok in 2018 gedwongen als hoofdredacteur van online jongerenplatform Vice na „ontoelaatbaar gedrag”.

Verschillende (oud-)medewerkers vertellen in het AD over de ongezonde werksfeer bij Rijnmond nadat Sikkema er in 2020 aan de slag ging. De inmiddels 39-jarige Sikkema zou regelmatig woede-uitbarstingen hebben gehad waarbij hij zijn stem verhief en met voorwerpen gooide. Ook zou hij, in strijd met de interne gedragscode, herhaaldelijk relaties met jonge vrouwen binnen de redactie zijn aangegaan.

In een verklaring meldt Rijnmond dat Sikkema het bedrijf verliet na wederzijds goedvinden. De omroep stelt tegenover het AD dat er één feitelijke melding over Sikkema bekend was, waarna een coachingstraject is gestart „met als doel gedragsverbetering en het verstevigen van zijn leidinggevende kwaliteiten”. Nadat dit tot „onvoldoende verbetering” leidde, is een „verschil van inzicht ontstaan”.

Weg bij WNL

Sikkema biedt in een reactie zijn excuses aan: „Ik hecht juist enorm veel waarde aan een veilige werksfeer. Dat ik hier zelf in de ogen van sommige ex-collega’s geen positieve bijdrage aan heb kunnen leveren, reken ik mezelf aan.” Het AD meldt dat ook de samenwerking met zijn nieuwe werkgever, omroep WNL, inmiddels is beëindigd.

Casper Sikkema kwam in opspraak nadat hij zich eind 2017 in het programma De Wereld Draait Door mengde in een discussie over #MeToo. Na zijn televisieoptreden werd hij door een voormalig bedpartner aangesproken op een situatie waarin hij zich zélf grensoverschrijdend zou hebben gedragen. Ondanks dat het voorval had plaatsgevonden voordat Sikkema bij Vice werkte en er geen sprake was van strafbare feiten, leidde het tot zijn ontslag als hoofdredacteur bij het mediaplatform. Verschillende media, waaronder NRC, besteedden daar aandacht aan. In een aflevering van het televisieprogramma Medialogica over de kwestie noemde Sikkema zichzelf later „slachtoffer van ‘#MeToo-paniek”.