Legendarische, in opspraak geraakte metalband Pantera speelt nog steeds vlammend

Recensie Muziek

Metal Pantera is een legendarische metalband – met een problematisch verleden, de zanger maakte in 2016 een Hitler-groet. Er kwamen excuses en woensdag stond de band voor het eerst in 23 jaar weer in Nederland.

Basgitarist Rex Brown en zanger Phil Anselmo van Pantera tijdens een eerder optreden op festival Copenhell in Kopenhagen.
Basgitarist Rex Brown en zanger Phil Anselmo van Pantera tijdens een eerder optreden op festival Copenhell in Kopenhagen. Foto Torben Christensen / EPA

‘Yesterday don’t mean shit!”, brulde Phil Anselmo in het gelijknamige stampnummer van Pantera. „What’s over is over / there’s no rewinding time!”. Een tekenende tekst van een frontman die bepaalde zaken vast het liefst zou vergeten, ook al keek hij dinsdagavond in de Afas Live uitgebreid terug.

De legendarische metalband speelde voor het eerst in 23 jaar in Nederland. Het concert was uitverkocht, maar dat was geen vanzelfsprekendheid. Sommige fans haakten af vanwege de exorbitante ticketprijs (vanaf 84 euro, hallo!), anderen omdat de helft van de originele band niet meer leeft en weer anderen omdat Anselmo in 2016 in opspraak raakte met een veelbesproken incident: hij gaf de Hitlergroet en riep ‘white power’ op een podium. Een combinatie van die drie argumenten is ook mogelijk, blijkt uit berichten op sociale media. Het hielp niet dat festivals als Rock Am Ring/Rock Im Park de band schrapten vanwege die oude beelden (je vraagt je af waarom ze die band dan boekten – al kwam de exclusieve komst van Foo Fighters als vervanging goed uit).

Het is natuurlijk moeilijk te zeggen of het publiek dat er in Amsterdam wel was, het niet erg vond wat Anselmo heeft gedaan, of dat ze vrede hadden met de manier waarop hij daarna door het stof ging. Hij noemde het een lelijke, dronken actie en vroeg vergeving. Een lastige kwestie, waar nooit iedereen hetzelfde over zal denken.

De andere kwestie is of dit eigenlijk wel echt Pantera ís, want de broers die de band in 1981 oprichtten en er tot het uiteenvallen in 2003 in speelden, ‘Dimebag’ Darrell en Vinnie Paul Abbott, zijn dood. Drummer Vinnie Paul overleed in 2018 aan een hartaandoening, en Dimebag Darrell heel dramatisch in 2004, toen hij met zijn nieuwe band Damageplan speelde en op het podium werd doodgeschoten. Dat zanger Phil Anselmo en bassist Rex Brown nu touren met gitarist Zakk Wylde (van onder andere Ozzy Osbourne) en drummer Charlie Benante (van onder andere de band Anthrax) is ongemakkelijk, want juist Vinnie Paul had gezegd dat een reünie hoe dan ook onmogelijk was, ook met Wylde.

Lees ook: Vinnie Paul, metalvernieuwer met Texaanse slag (1964-2018)

Alles wat je wil

Het klónk wel als Pantera. Dikke riffs waar je een vies gezicht van trekt, de gierende solo’s die Wylde met eigen flair op gitaren van Dimebag speelde, Anselmo die zijn wenkbrauwen en bovenlip steeds dichter naar elkaar toe trok en Rex Brown die de baslijnen zo laag hield dat hij zijn bas constant vasthield alsof hij een enorme vis had gevangen. Precies wat je wil.

Ze speelden een aaneenschakeling van de groove metal waar ze in de jaren negentig de wereld mee veroverden. ‘5 Minutes Alone’, ‘This Love’ en ‘Becoming’ zijn krakers voor de eeuwigheid. De slepende delen speelden ze nog iets slepender en in de opgefokte songs zat hetere peper dan je zou verwachten van deze vijftigers (en een zestiger). En dan die waanzinnige groove in ‘I’m Broken’ – onweerstaanbaar. Het werd zo een nostalgisch avondje, een viering van de muziek van de band, en niet de reünie die Vinnie Paul niet zag zitten.

Logischerwijs miste iets van de magie van de jaren negentig. Iets in de performance, de beweging en flow van de show. De stem van de kauwgomkauwende en blootvoetse Anselmo bleek nog altijd sterk, maar hij bleef vrij statisch staan. En met de slome Black Sabbath-cover ‘Planet Caravan’ zakte de energie even jammerlijk weg. Die was wel snel terug met een van de beste metalriffs ooit, in het massaal meegebrulde ‘Walk’.

Het is begrijpelijk dat niet alle fans hier bij wilden zijn. Maar wie zich over de prijs, de totstandkoming én de man Anselmo heen kon zetten, hoorde wel wat Pantera destijds zo bijzonder maakte.