Is het BNNVARA-medewerkers verboden Kamala Harris af te branden? Left Laser, een marxistisch ophefkanaal rond straatinterviewer Bob Scholte, spuwde op Telegram zijn gal over ‘restricties’ die de omroep hem zou hebben opgelegd bij afspraken rond een Amerika-reis die hij voor de omroep zou maken.
Left Laser kreeg afgelopen jaar bekendheid door twee incidenten waarbij Scholte hardhandig werd aangepakt – eerst door directeur Yoeri Albrecht van De Balie en later door VVD-woordvoerder Kees Berghuis. Scholte is anti-NAVO en uitgesproken anti-Israël. Recentelijk interviewde hij de organisator van een (later afgelaste) bijeenkomst in Rotterdam met leden van het Oekraïense Azov-bataljon. Hij wierp haar voor dat ze Oekraïense neo-nazi’s een podium geeft in de stad die door nazi’s is platgebombardeerd.
‘Niet wenselijk’
Over de botsing met BNNVARA deelde Scholte dinsdag op Telegram een zin uit een mail waarin staat dat het voor de omroep „niet wenselijk [is] om Kamala Harris te gaan lopen afbranden”. Het zou veel zeggen over de „kadertjes” die journalisten van BNNVARA bereid zijn te accepteren, aldus Scholte. Hij vindt zowel de Republikeinse als de Democratische partij „verschrikkelijk“, die laatste om bijvoorbeeld de steun aan de NAVO en Israël.
NRC ontving een deel van de correspondentie, waaruit blijkt dat BNNVARA’s opiniesite Joop in augustus nog enthousiast stond tegenover Scholte’s reportageplannen. Onder meer een trip naar afstammelingen van Nederlandse pioniers in Michigan, met de insteek of Amerikanen uiteindelijk niet gewoon geradicaliseerde Nederlanders zijn. Ook ging hij de Arabische ‘swing vote’ onderzoeken in Wisconsin: kiezers die thuisblijven uit protest tegen Bidens (nu: Harris’) Israël-standpunt.
De vraag rijst waarom bij BNNVARA de vrees ontstond dat Left Laser vier afleveringen lang de nieuwe Democratische kandidaat Harris zou gaan „afbranden”? Volgens Francisco van Jole, hoofdredacteur van Joop, maakt de zin erna duidelijk dat dit een uitnodiging is voor een gesprek. „Er staat letterlijk: ‘Hoe zien jullie dit?’ Daarmee werd bedoeld: de situatie is veranderd, wat gaan we doen?”.
Wel zegt Van Jole dat Harris’ kandidatuur van invloed is geweest. „Gezien de kans dat Trump gaat verliezen, vinden we het dan een beetje sneu om vier afleveringen Trump-stemmers te bashen. Tegelijkertijd, en dat staat er, zien we het ook niet zitten om Harris vier afleveringen te gaan afbranden.” Volgens Van Jole is er geen medium dat „carte blanche” geeft, zoals Scholte beweert te hebben gekregen van BNNVARA. „Wij zijn wel verantwoordelijk.”
Geen plopkap
Van Jole vermoedt dat de weerbarstige NPO-werkelijkheid Left Laser te veel werd. Hoewel de website Joop uit BNNVARA’s verenigingsmiddelen wordt gefinancierd, is de site en alles wat er geproduceerd wordt gehouden aan Mediawet. „Dat heeft gevolgen voor hoe filmpjes gedistribueerd kunnen worden. Hij is een commerciële partij en mag dus geen reclame maken met bijvoorbeeld een Left Laser plopkap op de microfoon.”
Scholte zegt dat hij de stekker eruit trok omdat hij niet wil werken voor een omroep die elk moment kan besluiten om een reportage toch maar niet uit te zenden. De cordiale toon in de laatste mail van Left Laser [„uit de ontvangen correspondentie blijkt – hoe begrijpelijk ook – dat jullie ons deze vrijheid niet kunnen bieden”] en het vooruitzicht om „in de toekomst” samen te werken aan „grotere projecten”, verhoudt zich moeilijk met de harde uithaal op zijn Telegram-kanaal. Scholte: „Daar mag je van vinden wat je wil.” Hij zegt inmiddels met eigen middelen, dankzij donaties, de reportagereis te kunnen financieren.
De Telegraaf beschreef donderdag een link tussen Scholte en de pro-Hamasgroep Samidoun, die verboden is in Duitsland. Dit was BNNVARA niet bekend, aldus een woordvoerder. Van Jole zegt dat „we niet iedereen screenen” en dat het „nu niet meer relevant is” hoe hij dit beoordeelt. Scholte noemt het artikel desgevraagd een „rare vorm van guilt-by-association”.
Mmv Steven Frölke