Langzaam komen er meer vrouwen in de Japanse politiek: ‘Mannelijke collega’s vonden dat ik mijn mond moest houden’

Genderongelijkheid Japan Vrouwelijke politici blijven schaars in Japan. Ze hebben te maken met pesterijen, intimidatie en grensoverschrijdend gedrag. Een vrouwelijk raadslid in het stadje Tarumizu wil een stem voor vrouwen zijn.

Demonstranten nemen deel aan een mars voor vrouwenrechten in Tokio in maart van dit jaar.
Demonstranten nemen deel aan een mars voor vrouwenrechten in Tokio in maart van dit jaar. Foto Takashi Aoyama/Getty

In de zuidelijke Japanse provincie Kagoshima lopen vrouwen altijd een paar stappen achter hun man, vertelt Misuzu Ikeda (49), raadslid in het stadje Tarumizu. Ze wil er maar mee aangeven hoeveel obstakels vrouwen hebben te overwinnen die op het conservatieve Japanse platteland de politiek in willen.

Voor Ikeda was de periode na haar scheiding, inmiddels zes jaar geleden, tekenend: niet alleen ervoer ze weinig steun uit de gemeenschap, ze verbaasde zich over de gebrekkige hulp van de gemeente en de politiek. „Ik heb twee kinderen, maar wilde graag doorwerken – ik werkte toen als accountant”, legt ze uit via Zoom vanuit haar werkkamer. „Dat was onmogelijk omdat er onvoldoende opvang was.” Daarom besloot Ikeda zelf de politiek in te stappen. „Ik wilde een stem zijn voor vrouwen.”

Lees ook: De ‘antigenderbeweging’ is steeds luider in Nederland

Een obstakel voor emancipatie van vrouwen is in de praktijk vaak de LDP – de conservatieve partij van premier Fumio Kishida. De LDP is sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog op slechts een korte tussenpauze van drie jaar na aan de macht geweest, en dankt dit succes vooral aan trouwe kiezers in landelijke gebieden, die steeds ouder worden en conservatieve ideeën hebben als het gaat om genderrollen. „Het is veel moeilijker je daar als vrouw in te vechten en zaken te veranderen”, aldus politicoloog Koichi Nakano.

In de nationale politiek is het ook slecht gesteld met vrouwelijke vertegenwoordiging: in het door de LDP gedomineerde parlement is maar 10 procent vrouw. Het twintigkoppige kabinet van Kishida telt twee vrouwen, onder wie Tamayo Marukawa, minister voor emancipatie van vrouwen en gendergelijkheid. Ze kwam onlangs onder vuur omdat ze tegen een wet stemde die een dubbele achternaam voor getrouwde stellen mogelijk moest maken. Nu zijn gehuwde stellen verplicht één achternaam te kiezen, meestal die van de man.

Roep om verandering

Dat er toch vooruitgang wordt geboekt blijkt vooral in grootstedelijke gebieden, zoals in hoofdstad Tokio. De stad is opgedeeld in 23 deelgemeenten, zes daarvan hebben nu een vrouwelijke burgemeester. En in veel daarvan zitten inmiddels evenveel vrouwen als mannen in de raad.

Hoe komt dat? Volgens politicoloog Nakano wordt de roep om verandering in een stad als Tokio, vanuit kiezers en maatschappelijke organisaties, steeds groter. Nakano denkt dat de nationale regering zich daarom uit strategische overwegingen genoodzaakt voelt veranderingen door te voeren, zoals een wet uit 2018 die politieke partijen aanzet evenveel vrouwen als mannen op kieslijsten te zetten voor parlementsverkiezingen. Het effect is nog gering: het aantal vrouwen steeg bij de laatste verkiezingen slechts enkele procentpunten.

Redenen waarom vrouwen aarzelden zich verkiesbaar te stellen zijn discriminatie, intimidatie en ook (seksueel) overschrijdend gedrag. Bijna de helft van de 42 vrouwelijke burgemeesters in Japan is hiermee geconfronteerd, blijkt uit onderzoek van Kyodo News. Uit ander onderzoek bleek dat vrouwelijke gemeenteraadsleden veel vaker dan mannen slachtoffer waren van zulk gedrag.

Er is grotere druk tot conformisme, stilte en harmonie. Daardoor zwijgen mensen, al is er sprake van onacceptabel gedrag

Koichi Nakano politicoloog

Bij de lokale verkiezingen van 2019 was Misuzu Ikeda voor het eerst verkiesbaar en tot veler verbazing won ze: als eerste vrouwelijke gemeenteraadslid in de geschiedenis van Tarumizu. Anno 2023 zijn er nog steeds gemeenten zonder vrouwen in de raad. Meer dan een op de zes gemeenten (14 procent van de 1.741 gemeenten in Japan) heeft geen vrouwelijk raadslid, en iets meer dan een kwart van de gemeenten (26 procent) heeft slechts één vrouwelijk raadslid, zo becijferde de krant Asahi.

Ikeda kreeg ook te maken met intimidatie door mannelijke raadsleden in haar stad. Een mannelijke collega miste ooit een vergadering wegens een bezoek aan een heetwaterbron. Dit vond Ikeda niet gepast en zij sprak hem aan op zijn absentie. „Mannelijke collega’s kwamen agressief op me af, vonden dat ik mijn mond moest houden. Sindsdien heb ik altijd een recorder bij me, om misverstanden te voorkomen”, zegt ze eufemistisch.

Volgens politicoloog Nakano vindt zullke intimidatie vooral plaats in kleinere dorpen en steden. „Het gebrek aan eerlijke concurrentie tussen kandidaten zorgt ervoor dat politici de gewoonte hebben onderlinge verschillen te bagatelliseren, ook als het gaat om grensoverschrijdend gedrag. Ze willen niet laten blijken dat hun dorp verdeeld is. Er is grotere druk tot conformisme, stilte en harmonie. Daardoor zwijgen mensen, al is sprake van onacceptabel gedrag.”

Rolmodellen

Om dit te veranderen zijn volgens Nakano rolmodellen zoals raadslid Ikeda nodig. „Maar in het huidige systeem is het moeilijk voor vrouwen zich in te vechten. Hoe kan je campagne voeren als je ook zorg moet dragen voor kinderen en bejaarde ouders?”, vraagt Nakano. In Japan neemt de vrouw zorgtaken zoals opvoeding en huishouden grotendeels op zich.

Daarom zet Ikeda zich in voor opvangfaciliteiten. „Het gebrek aan goede opvang werd niet als een probleem gezien door mannelijke collega’s. Ik heb speciale clubs voor naschoolse activiteiten opgericht waar kinderen nu terecht kunnen en ouders kunnen zo langer doorwerken.”

Ikeda wist ook andere vrouwen te overtuigen in de politiek te gaan. „Een aantal heeft zelfs gewonnen”, zegt ze trots. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van april telt haar stad een tweede vrouwelijk raadslid. Ook in omliggende dorpen zijn nu enige vrouwelijke politici actief.