Landschapsverdriet in de Alpen

In Beeld Sneeuw in de winterse Alpen is door klimaatverandering geen zekerheid meer. En zowel in de zomer als in de winter is het er drukker dan de natuur aankan. Fotograaf Milan Schellingerhout houdt van de Alpen maar weet ook dat hij als toerist deel is van het probleem. Hij maakte er een fotoserie over.

Fotograaf Milan Schellingerhout (37) kan zich niet herinneren dat hij níet ging skieën, vroeger. „Eerst gingen we naar het Zwarte Woud, de ideale plek om het als kind te leren. Later naar Oostenrijk en Italië. Met de auto en één keer met de nachttrein. Ik was er vrij snel vrij goed in. Als puber ken je geen angst, dat helpt.”

Schellingerhout hield er een levenslange passie voor de bergen aan over. Nog steeds skiet hij in de winter, met zijn gezin, en wandelt hij in de Alpen in de zomer. Steeds geniet hij van de natuur, het landschap. De Alpen zijn voor hem: zuiverheid, ontspanning, schoonheid, ruimte, onaantastbaarheid.

De toeristenindustrie in de Alpen doet zijn best ook in de zomer meer mensen te trekken.
Foto Milan Schellingerhout

Zwembaden en tennisbanen worden aangelegd om toeristen ook in de zomer vermaak te bieden. Foto Milan Schellingerhout

Schapen grazen onder een skilift in het laagseizoen . Foto Milan Schellingerhout

Maar er zijn wel dingen veranderd. Eerst waren het de rijen voor de skiliften die groeiden, de drukte op de hellingen die toenam vanaf de jaren tachtig. Toen daarop werd gereageerd met meer, snellere en grotere liften, bleef de sneeuw steeds vaker weg. „Wij gaan altijd in de nieuwjaarsweek. Begin van het seizoen. Er waren tijden dat er in november al een overvloed aan sneeuw was. Dit jaar waren alleen de pistes wit. Je ziet al een jaar of tien dat het seizoen steeds korter wordt.”

Foto Milan Schellingerhout

Ski-pistes tijdens het laagseizoen. Foto Milan Schellingerhout

Skidrukte in de winter. Foto Milan Schellingerhout

Tegenwoordig is er daarom ook steeds een vorm van landschapsverdriet bij een bezoek aan de Alpen. Het besef dat de mens, en hijzelf dus ook, de oorzaak is van de klimaatverandering die leidt tot te weinig sneeuw in de winter en te veel droogte in de zomer. En dan nog die drukte. De drommen skiërs in de winter en de stoeten wandelaars in de zomer die als mieren op de hellingen krioelen, met natuurverschraling tot gevolg. „Het is steeds moeilijker, in de Alpen ergens alleen te zijn met je gezin.”

 


Maar: Schellingerhout houdt ook van de Alpenbewoners, de gemeenschappen wier levensonderhoud gebouwd is op diezelfde mensendrommen. Níet meer gaan zou voor hen verregaande gevolgen hebben. „Je kunt proberen zo verantwoord mogelijk toerist te zijn, maar het blijft een afweging van belangen. Daar wilde ik graag iets over maken. Zelf ben ik natuurlijk ook onderdeel van deze problematiek.”

Skihelling in de winter.Foto Milan Schellingerhout

Dezelfde skihelling zonder sneeuw. De infrastructuur voor de ski-industrie blijft zichtbaar in het landschap.Foto Milan Schellingerhout

Foto Milan Schellingerhout

Foto Milan Schellingerhout

Skiliften vervoeren bezoekers ook in de zomer. Foto Milan Schellingerhout

Een mountain hiker brengt de nacht door in de bergen op een rustige plek om van de natuur en het uitzicht te genieten. Foto Milan Schellingerhout

Een marmot kijkt uit op het landschap. Foto Milan Schellingerhout

Foto Milan Schellingerhout

Achtergebleven sporen van een skipiste in het landschap Foto Milan Schellingerhout