Lana Del Rey komt onverwacht en snel naar Nederland, tussen twee Engelse optredens door

Concert Lana Del Rey De populaire Amerikaanse popster Lana Del Rey geeft op 4 juli een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat werd dinsdag bekend.

Lana Del Rey, afgelopen zaterdag op Glastonbury festival
Lana Del Rey, afgelopen zaterdag op Glastonbury festival Foto Joseph Okpako/WireImage

De populaire Amerikaanse popster Lana Del Rey geeft op dinsdag 4 juli een concert in de Ziggo Dome. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. Del Rey is al voor twee shows in Groot-Brittannië en voegt Amsterdam, Dublin en Parijs toe aan haar tournee. De zangeres, bekend om haar loom-lijzig onderkoelde zangstem, heeft slechts twee keer eerder in Nederland opgetreden – tien jaar terug voor het laatst in de Heineken Music Hall in Amsterdam. In 2020 was haar show in de Ziggo Dome uitverkocht, maar ze zegde die af wegens ziekte.

Het concert volgt op haar dit jaar verschenen album Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd. Niet alleen voor haar fans, ook voor de concertorganisator kwam dit concert uit de lucht vallen, zegt Kim Bloem, hoofdboeker bij Mojo Concerts. „Vrijdagochtend belde Lana Del Rey’s agent plots met de mededeling dat de zangeres tussen twee Britse shows in, op het Glastonbury festival afgelopen weekend en BST Hyde Park op 9 juli graag wil optreden in Nederland. Of we interesse hadden? Ja, zeiden we, natuurlijk. Al is juli een extreem drukke concertmaand.”

Lees ook de albumrecensie

Wat volgde was pijlsnel handelen, aldus Bloem. Een passend aanbod opstellen over de te verwachten opbrengst en kosten. En: de locatie, security, genoeg stagecrew. „Vervolgens is dan de vraag wat Lana wenst voor haar show aan decor. Maar het lukte. Meteen die avond konden we bij de agent bevestigen dat we deze show kunnen faciliteren. De Ziggo Dome had twee passende data vrij. Zaterdag kwam ook groen licht uit Los Angeles: ‘Let’s go’. Ook Parijs en Dublin kregen het rond.”

Het last minute organiseren van een dergelijke grote show in de Ziggo Dome, voor gemiddeld 16.000 mensen, komt bijna nooit voor. Zo’n show moet snel bekend worden, dan kan de kaartverkoop starten. De gemiddelde voorbereidingstijd is doorgaans een half jaar tot een jaar, aldus Bloem. Al ging het onlangs ook zo met de shows van r&b ster SZA in de Ziggo Dome, bij wie slechts anderhalve maand tussen de aankondiging en de shows op 1 en 3 juni zat.

In het clubcircuit is sneller te schakelen. Maar popster Prince spande in 2011 de kroon: Mojo Concerts maakt om acht uur een concert voor diezelfde nacht in De Melkweg bekend. De Amerikaanse ster speelde toen ruim twee uur, tickets kostten 100 euro. De volgende nacht deed hij dat nog eens.