Vier Limburgse politieagenten zijn dinsdag door de rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld wegens misbruik van gezag.
De agenten die werkten in het politieteam Horst, Peel en Maas hebben zich volgens de rechtbank onder meer schuldig gemaakt aan het onrechtmatig betreden van een woning en een doorzoeking, het valselijk opmaken van een proces-verbaal, computervredebreuk en het onrechtmatig betreden van een erf. Het gaat om strafbare feiten die zich afspeelden tussen 2017 en 2019. Twee van de vier agenten zijn veroordeeld tot een taakstraf van 100 en 180 uur. Een verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 maanden en een taakstraf van 240 uur. De laatste agent is wel schuldig bevonden maar heeft geen straf gekregen.
Van een politieambtenaar is te verwachten dat processen-verbaal altijd naar waarheid worden opgemaakt
De straffen zijn een stuk lager dan de eisen van het Openbaar Ministerie. De officier van justitie eiste vorige maand celstraffen tot achttien maanden tegen de inmiddels ontslagen agenten. Uit onderzoek is volgens het OM gebleken dat de verdachten het niet zo nauw namen met de regels voor de opsporing van strafbare feiten. Ze overrompelden structureel – veelal niet-Nederlands sprekende – bewoners met een bezoek, doorzochten hun huizen en legden hun bevindingen niet vast of informeerden (hulp)officieren onvolledig zodat deze overgingen tot het afgeven van een machtiging.
Volgens de officier van justitie zou het „aan de samenleving niet zijn uit te leggen als politieagenten die strafbare feiten plegen niet fors gestraft worden. Vertrouwen op de integriteit van de politie en het politieoptreden is van cruciaal belang voor een goed functionerende rechtsstaat. Zodra dat vertrouwen wordt beschaamd, valt het fundament onder de strafrechtketen vandaan.”
Imagoschade
Ook de rechtbank oordeelt dat de politiemensen „door hun handelen ernstig misbruik hebben gemaakt van hun gezag. Dit heeft schade toegebracht aan het imago van de politieorganisatie en het vertrouwen dat men in Nederland in de politie moet kunnen hebben.” De agenten hebben zich ook schuldig gemaakt „aan het in gevaar brengen van de goede procesorde van het strafrechtsysteem. Van een politieambtenaar mag worden verwacht dat processen-verbaal altijd naar waarheid worden opgemaakt.”
De rechtbank komt toch tot mildere straffen dan geëist omdat „zij veel minder bewezen acht. De rechtbank houdt daarnaast rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten, waaronder de grote media-aandacht die er de afgelopen jaren geweest is voor deze strafzaak en de impact die dat heeft gehad op de verdachten en hun familie. Zij zijn alle vier ontslagen bij de politie en hebben lang moeten wachten voordat de zaak door de rechtbank behandeld is.”
Lees ook
Rechter: strafontslag van drie wijkagenten in Limburg onterecht
