N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Recensie Muziek
Best Kept Secret Er is veel veranderd bij Christine and the Queens. De fluïde bewegingen van eerst zijn nu hoekige gebaren met gebalde vuisten, als gestileerde vechthoudingen. De muziek klinkt duister.
Van vrouw naar man, van uitbundig naar stemmig, van verhuld naar naakt, in meerdere opzichten. Op het hoofdpodium van Best Kept Secret gaven Christine and the Queens zondagavond een rauw en ontroerend optreden.
Vier jaar geleden stond de groep hier ook, als hoofdact op het festival. Toen waren er show-elementen als vuurwerk, bewegende vloerdelen en de geweldige choreografieën van de internationaal gevierde Christine (1988, Nantes) en dansers. Dansen was van kinds af aan een van Christines grote talenten en een belangrijk expressiemiddel. De eigen choreografieën waren hypnotiserend, met vloeiende patronen waarbij de groep leek te bewegen als één lichaam. Christine slaagde erin de Michael Jackson-achtige passen soepel met het zingen te combineren.
Nu ziet het optreden er anders uit. In het eerste nummer wordt de pompeuze witte rok, die over een zwarte broek zit, uitgetrokken. Het publiek juicht bij deze simpele handeling, die symbool staat voor een diepgaande verandering. Na Chris en Christine heet de zanger nu Red of Redcar (pseudoniem is nog steeds Christine). Het perspectief is mannelijk, zowel in het dagelijks leven als in de muziek. Ook de lichaamstaal is nadrukkelijk anders. De fluïde manoeuvres van eerst zijn veranderd in hoekige gebaren met gekromde armen en gebalde vuisten, als gestileerde vechthoudingen.
Lees ook het interview: ‘Ik wil de bestaande orde verbrijzelen’
Eerlijkheid en expressie
Maar op het grote toneel, alleen tussen de drie ver uit elkaar geplaatste muzikanten, is Red niet altijd stoer. Naar eigen zeggen is de minimalistische opstelling gekozen om ruimte te geven aan eerlijkheid en expressie. En zo, zonder afleiding, zijn de nuances in zijn performance schrijnender. Met een bloot bovenlichaam – afgezien van twee gouden sterren – danst, loopt en valt hij over het podium. Inwendige strijd wordt zichtbaar en voelbaar. De korte toelichting tussen de nummers (over engelen en ‘angelflesh’) is plechtig en ondoorgrondelijk. Wat Red wil vertellen, blijkt uit zijn muziek en performance. Ook de muziek is veranderd. De soms vrolijke elektronische dansliedjes waar Christine in 2014 mee doorbrak, zijn vervangen door een zwaarmoediger stijl, zoals te horen op het afgelopen vrijdag verschenen album Paranoia, Angels, True Love. Honderd minuten lang klinken de instrumentaties traag en schurend. Samen met producer Mike Dean creëerde Red de duistere nummers, waarin veel gebeurt: opgloeiende drumsolo’s, zwaar ronkende synthesizers, dwalende percussie. Tegen die achtergrond doet Red geen poging om ‘mannelijk’ of zwaar te klinken, zijn stem is net zo helder en teder als eerst. De melodieën zijn niet nadrukkelijk afgetekend, maar de sfeer en de kwinkelerende vrijheid die Reds zang in dat sombere geluidsdecor vertegenwoordigt, zijn indrukwekkend.
Live worden geen oude hits meer gespeeld. De nieuwe nummers werden hier gebracht met grimassen, het lichaam wrong zich in bochten. Waarschijnlijk deed het pijn om te zingen over het overlijden van zijn moeder, ‘Tears Can Be So Soft’, of over een voorbije liefde, ‘Track 10’, allebei hoogtepunten. Het was gewiekst hoe de grote afstand tussen Red en de drie muzikanten pas in dit eruptieve lied werd overbrugd – met een sensuele pas de deux van de op de grond knielende gitarist en de kronkelende Red.