Kunstinvesteerders klagen Sotheby’s aan wegens ‘misleidende promotie’ van NFT’s

Kunstmarkt Een groep kunstinvesteerders heeft veilinghuis Sotheby’s aangeklaagd. Het Veilinghuis zou met „misleidende promotie” verzamelaars hebben aangezet tot het kopen van NFT’s van de Bored Ape Yacht Club, stellen de eisers.

Een medewerker van de House of Fine Arts galerie in Londen bij een van de werken van de Bored Ape Yacht Club in 2021.
Een medewerker van de House of Fine Arts galerie in Londen bij een van de werken van de Bored Ape Yacht Club in 2021. Foto Facundo Arrizabalaga/ EPA

Een groep kunstinvesteerders heeft veilinghuis Sotheby’s aangeklaagd wegens „misleidende promotie” voor de eigendomscertificaten van digitale kunstwerken van de Bored Ape Yacht Club. Dat meldt The Art Newspaper.

Samen met het eveneens gedaagde Yuga Labs, de makers van de zogeheten NFT’s (non-fungible tokens) van de Bored Ape Yacht Club, zou Sotheby’s kunstverzamelaars op het verkeerde been hebben gezet met misleidende informatie over een veilingresultaat. Dat staat in de vorige week in Californië ingediende aanklacht.

Het veilinghuis verkocht op 9 september 2021 tijdens een online veiling 101 NFT’s van de verveelde apen voor omgerekend 20,6 miljoen euro, ruim boven de richtprijzen. Na de veiling zou Max Moore, verantwoordelijk voor de veilingen van hedendaagse kunst bij Sotheby’s, hebben beweerd dat de NFT’s waren gekocht door een niet bij naam genoemde verzamelaar van traditionele kunst. Moor zou met die valse informatie de indruk hebben gewekt, aldus de aanklacht, dat NFT’s niet langer alleen een jong en nieuw koperspubliek aanspraken.

Lees ook: NFT’s zijn de hype van 2021 en zijn miljoenen waard. De vraag is nu: leveren ze al goede kunst op?

Misleidende promotie

In werkelijkheid, stellen de eisers, kocht de inmiddels zieltogende cryptocurrency-firma FTX de verveelde apen. De „misleidende promotie” van Sotheby’s zou verzamelaars hebben aangezet tot het kopen van NFT’s, stellen de eisers.

In een verklaring noemt het veilinghuis de beschuldigingen „ongegrond”, eraan toevoegend dat Sotheby’s bereid is „zich krachtig te verdedigen”.

Begin 2021 beleefde de rage rond NFT’s haar hoogtepunt. NFT’s van digitale kunstenaars als Pak en Mike ‘Beeple’ Winkelmann werden voor tientallen miljoenen per stuk verkocht. Eind 2021 stortte de NFT-markt in. Speculanten, de zogenoemde art flippers die eerder veel geld verdienden met het kopen en verkopen van NFT’s, verlieten het toneel. Verzamelaars die miljoenen betaalden voor NFT’s in hun bezit kunnen die sindsdien alleen nog met enorme verliezen verkopen.