Kunstenaar Kristina Benjocki herweeft de oud-Joegoslavische geschiedenis

Writing the Unspeakable (Het Schrijven van het Onuitspreekbare) staat geschreven, of geweven, in een driedelig tapijt van Kristina Benjocki (1984). Ze maakte een installatie van de tapijten, die ze elk spande in een kamerscherm, ontwierp de letters voor de geweven tekst en zette die ook om in het cyrillisch schrift waarmee zij is opgegroeid. Benjocki verfde witte wol met walnootbladeren en weefde vervolgens op het grote weefgetouw in haar studio de tekst in wol, linnen en katoen, tweetalig en tweezijdig leesbaar. In Museum Rijswijk is nu een solotentoonstelling te zien met haar belangrijkste werken van textiel, grootschalige textielinstallaties en werken op papier.

Het maken van Writing the Unspeakable (2023) was een langzaam en handmatig proces. Benjocki groeide op in de textielstad Zrenjanin in het huidige Servië, in een tijd dat vrijwel alle textielfabrieken daar failliet gingen. Dat kwam door de economische, kapitalistische herstructurering van het land. Tot die tijd hadden vrouwen in hun onderhoud voorzien met het ontwerpen en vervaardigen van tapijten, gordijnen, huishoudtextiel en kleding. Zo ook Benjocki’s overgrootmoeder, grootmoeder en moeder.

Kristina Benjocki.
Foto LNDWstudio

Grootmoeders garen

Na het plotselinge overlijden van haar moeder vond Benjocki in het ouderlijk huis een voorraad garen waarvan een deel nog van haar grootmoeder was geweest. Dat garen was geproduceerd in fabrieken in heel voormalig Joegoslavië. Het zette Benjocki aan tot haar eerste weefproject, op een gehuurd weefgetouw, Ground Bindings (Nada, Gizela, Tereza, 2019). De drie stukken textiel zijn wit om de drie verschillende weefstructuren beter te laten uitkomen. Het was een manier om het verlies van haar 66-jarige moeder te verwerken en ook om zich te verdiepen in de levens van drie generaties vrouwen die het slachtoffer waren van oorlogstrauma’s. In een vitrine aan de wand liggen de oude etiketten met beschrijvingen van de garens die Benjocki gebruikte.

Museum Rijswijk heeft landelijk bekendheid met textiel- en papierbiënnales die gericht zijn op materiaal en ambacht. Met de komst van een nieuwe curator hedendaagse kunst, Julia Geerlings, is de focus verlegd naar maatschappelijke thema’s als migratie, geografische conflicten en de relatie tussen burgers en overheden.

Benjocki is geïnteresseerd in de materiële aspecten van geschiedschrijving en hoe die ons begrip van het verleden beïnvloeden. Voor Study of Focus (2015), tien tapijten geweven in samenwerking met het Textielmuseum in Tilburg, onderzocht ze schoolboeken uit de tweede helft van de vorige eeuw die de Tweede Wereldoorlog in Joegoslavië als onderwerp hebben. Uit deze boeken, althans uit een deel ervan, kreeg zijzelf les. In een halve eeuw veranderde Joegoslavië van een communistische federale unie volgens Sovjet-model met sterk centraal bestuur door de partizanenleider Josip Broz Tito (1892–1980), in een toenemend socialistische federatie. De verschillende republieken werden steeds onafhankelijker, enkele scheidden zich af, totdat, na de bloedige oorlogen van de jaren negentig, Joegoslavië uiteenviel in de autonome nationalistische Balkanstaten zoals we die nu kennen.

Kristina Benjocki: Study of Focus 2.
Foto LNDWstudio

Schoolboeken

Geschiedenissen worden voortdurend herschreven, waarbij historische beelden nieuwe betekenissen krijgen doordat ze steeds in een veranderde samenhang worden geplaatst. In Study of Focus gebruikte Benjocki afbeeldingen in schoolboeken waarbij ze inzoomde op details die zij vervolgens omzette in gepixelde tapijten. De boeken worden bij de tapijten tentoongesteld.

De kunstenaar stelt de vraag naar wat vergeten en achtergelaten wordt en probeert zo dicht mogelijk op de huid van overgeleverde fragmenten te kruipen. Het is een poging om geschiedenissen, hoe veranderlijk ook, tastbaarheid te verlenen, ‘werkelijk’ te maken. De paradox is dat hoe gedetailleerder de focus is, hoe dichterbij de gebeurtenis lijkt te komen, hoe meer de geschiedenissen en verhalen uiteenvallen in fragmenten. Study of Focus is een hardnekkige maar vergeefse poging om overblijfselen uit het verleden te begrijpen en te bewaren.

Joegoslavische weeftradities kunnen veel vertellen over historische gebeurtenissen. Behalve dat er oude culturele invloeden in zijn te vinden, zoals Ottomaanse motieven en iconografie, gebruikten vrouwelijke tapijtwevers ook symbolen en ornamenten met specifieke betekenissen die hen in staat stelden om verhalen te vertellen in hun tapijten, zoals iconen voor „Russische bommen” of „Een kleine soldaat”.

Tableaux VI VII, La Composition (2022) is een op de grond liggende en over aluminium frames gedrapeerde installatie van dubbelzijdige, pictogramachtige zwart-witte tapijten, door Benjocki geweven met katoen, linnen, jute en mohair. De ontwerpen zijn gebaseerd op de Servische kelimtraditie met wortels in de negende eeuw, waarin invloeden zijn te vinden van onder meer oud-Egyptisch keramiek en Middeleeuwse islamitisch-Ottomaanse kunst. Geabstraheerde plantenmotieven, vensters, sterk vereenvoudigde diagrammen van huizen en andere architecturale motieven vormen een alfabet dat dwars door verschillende culturen en tijden heen leesbaar lijkt te zijn.

Het werk van Benjocki biedt een extreem vertraagde blik op de geschiedenis, door de langzame, ambachtelijke manier van werken en door het inzoomen op ogenschijnlijk onbelangrijke details. De diepe blik in de geschiedenis is verrijkend en maakt het onmogelijk om vast te houden aan vooringenomen, historische, culturele of politieke, standpunten.

https://www.youtube.com/watch?v=pKs8y2RaqwU