Kunstenaar Julian Andeweg ziet af van hoger beroep en moet de gevangenis in

Beeldend kunstenaar Julian Andeweg (38) ziet alsnog af van zijn hoger beroep in bij de Amsterdamse rechtbank en gaat de gevangenis in voor aanranding, verkrachting en voor mishandeling van zijn toenmalige vriendin. Dat heeft zijn advocaat Peter Plasman maandagochtend bevestigd.

Volgens Plasman vindt zijn cliënt het „in ieders belang dat er een einde komt aan deze zaak. Dat heeft even tijd gekost.” Er is sprake van „voortschrijdend inzicht” bij zijn cliënt. Plasman: „Hij erkent dat hij beter had moeten nadenken bij de kwesties waarvoor hij veroordeeld is.” Ook het Openbaar Ministerie, dat Andeweg strafrechtelijk vervolgde voor zes aangiften van verkrachting, jarenlange mishandeling en aanranding, trekt zijn hoger beroep in.

De Haagse kunstenaar Andeweg werd in september 2023 voor drie van de zes aangiften veroordeeld tot twintig maanden celstraf, waarvan acht voorwaardelijk. Daarnaast legde de rechtbank Andeweg een boete op van respectievelijk 1.000 euro en 2.500 euro voor het aanranden en verkrachten van twee vrouwen. „Uit de zaak rijst het beeld van een dominante man die zich onder invloed van verdovende middelen in de eerste plaats bekommert om wat hij zelf wil en geen rekening houdt met anderen”, oordeelde de rechter. „Bij dat gedrag past een onvoorwaardelijke gevangenisstraf”.

Smartengeld

Het OM had in deze „high profile case”, zoals de officier van justitie het omschreef tijdens de twee zittingsdagen, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar geëist, met een jaar voorwaardelijk. Ook had zij 5.000 euro smartengeld geëist voor vijf slachtoffers.

De slachtoffers kregen op afgelopen december van het OM te horen dat het hoger beroep zou worden ingetrokken „vanuit menselijke overwegingen” – de zaak duurt al lang. „En volgens de officier van justitie was de kans gering dat in hoger beroep een zwaarder oordeel zou worden geveld”, aldus een slachtoffer tegen NRC. „Ik ben niet gelukkig met dit besluit maar wel blij dat de zaak nu ten einde komt.”


Lees ook

Hoe een kunstenaar carrière maakt onder aanhoudende beschuldigingen van aanranding en verkrachting

Hoe een kunstenaar carrière maakt onder aanhoudende beschuldigingen van aanranding en verkrachting

De zaak kwam aan het licht toen NRC eind oktober 2020 een onderzoek publiceerde, waarin meer dan twintig mannen en vrouwen de kunstenaar beschuldigden van verkrachting, mishandeling, aanranding, stalking en bedreiging. Kunstopleidingen en kunstinstellingen wisten van wangedrag, maar keken weg. Meerdere directeuren van kunstinstellingen zijn na publicatie opgestapt.

Het Openbaar Ministerie beraadt zich nog op een reactie.