Kunstenaar en activist Kacey Wong: ‘Mijn oude Hongkong bestaat niet meer’

Kunstenaar en activist Kacey Wong (1970) wist dat zijn optredens in Hongkong steeds riskanter werden – de kostuums waarin hij tijdens straatprotesten zijn performances uitvoerde werden steeds simpeler, om snel aan de politie te kunnen ontkomen. Toch waren de jaren van protesten tegen de afbraak van de democratie in de stad voor Wong „de gelukkigste tijd”, vertelt hij in de Haagse galerie waar onder meer zijn werk te zien is.

„Het was een soort carnaval. Het overheidsbeleid was zo absurd dat het wel een Fellini-film leek. Als je je creaties in die werkelijkheid kunt duwen, kun je de mensen laten zien hóe absurd het is. Maar het werd steeds moeilijker.”

De protesten werden met steeds meer politiegeweld bestreden, maar Wong bleef lang optimistisch over de ruimte voor dissidente kunst, zelfs toen Beijing Hongkong in 2020 een restrictieve Nationale Veiligheidswet oplegde.

Voor een van zijn laatste acties doste hij zich uit als een rijke Chinese toerist, die winkeltassen bij zich droeg waarop vergrijpen uit de nieuwe wet stonden: „separatisme”, „ondermijning”, „samenzwering” en „terrorisme”. „Iedereen begon te rennen, er werd geschoten. Het was heel beangstigend.”

Diaspora

Wong is een van de Hongkongse kunstenaars wier werk vanaf zaterdag te zien is in de nieuwe Haagse galerie NGO DEI – een naam die in het Kantonees klinkt als ‘ons land’. De organisatie wil de Hongkongse diaspora een ontmoetingsplek geven, maar ook ruimte bieden aan andere groepen. Vorig jaar steunde ze Oekraïense vluchtelingen in Praag. Volgende week houdt NGO DEI een tweedaags symposium over kunst en activisme in Hongkong, waar Wong een van de sprekers is.

https://www.youtube.com/watch?v=sfXk8VcBkeE

Een paar maanden na de actie met de tassen, verscheen online een video waarin Wong – lange jas, gleufhoed, koffer in de hand – afscheid neemt van Hongkong. Hij begeleidt zichzelf op accordeon, terwijl hij We’ll meet again zingt, van Vera Lynn. Op een papiertje dat hij ontvouwt is zijn bestemming te lezen: Formosa.

Wat maakte dat u ondanks uw aanvankelijke optimisme besloot te vertrekken?

„Ik probeer me altijd te richten op de positieve kant. Er was nog niemand opgepakt. Maar toen begonnen ze advocaten te arresteren, en gekozen volksvertegenwoordigers. Dat was voor mij een keerpunt. Dan is de rechtsstaat kapot. Het werd heel gevaarlijk om in Hongkong te blijven.”


Lees ook
De uitstroom uit Hongkong is groot en gênant voor China. ‘Het Hongkong waar ik vandaan kom, bestaat niet meer’

Inwoners van Hongkong nemen afscheid van vrienden en familie die emigreren naar het Verenigd Koninkrijk, juli 2021.

Veel Hongkongers vluchtten naar het Verenigd Koninkrijk. Waarom koos u voor Taiwan?

„Ik heb het VK overwogen, en ook andere plekken in Europa. Maar het eten en het weer zijn er goed, het is makkelijker qua taal. En het belangrijkste is: de volgende oorlog zal in Taiwan zijn, en dan wil ik iets kunnen bijdragen: mijn verhaal vertellen.”

Ook in Taiwan ontkomt u niet aan Chinese dreiging.

„Ik kwam vóór het bezoek van [toenmalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden] Nancy Pelosi in Taiwan aan. Toen was het moreel er heel laag. Ik vroeg jonge rekruten in het leger wat ze zouden doen bij een Chinese invasie. ‘We doen twee dagen alsof we terugvechten, en dan geven we het op’, zeiden ze. Terwijl ik er was gekomen om mee te vechten.”

China reageerde fel op het bezoek van Pelosi in augustus 2022. Het vuurde onder meer raketten af in de wateren rond het eiland. „Daarna veranderde de toestand drastisch. Nu zijn er vrijwillige verdedigingskorpsen, zeker sinds wat er met Oekraïne gebeurde. Ik ben lid van een korps in Taichung, we trainen elke vrijdag. Ik kan tourniquets aanleggen, schotwonden behandelen. Eerst wilde ik een geweer, een ‘commie’ neerschieten. Maar EHBO is beter. Iemand doden is makkelijk, iemand redden is veel moeilijker.”

Beïnvloedt uw verblijf in Taiwan ook uw werk?

„Toen ik in Taiwan aankwam, dacht ik dat ik een ambassadeur voor Hongkong zou zijn. Maar gaandeweg veranderde mijn rol. In mijn kunst neem ik ook de lokale geschiedenis op: de koloniale tijd, het bewind van de Kuomintang die twintigduizend mensen vermoordde. Het overkoepelende thema is autoritarisme.”

Hoe bent u zelf activist geworden?

„De vonk was de arrestatie van Ai Weiwei in 2011. Ik bewonderde Ai vanwege zijn onderzoek naar de aardbeving in Sichuan. Hij legde bloot dat vijfduizend scholieren waren gestorven door de slechte kwaliteit van hun schoolgebouwen. Ze zouden hem een medaille moeten geven, maar in plaats daarvan probeerden ze hem de mond te snoeren. Zoals ze ook [prodemocratisch activist en uitgever van de inmiddels verboden Hongkongse krant Apple Daily] Jimmy Lai de mond snoerden.

„In die tijd was Hongkong nog tamelijk rustig, we dachten dat we China wel op afstand konden houden. Maar Ai is een kunstenaar, ik ben een kunstenaar. Ik zag dat ook een man van zijn statuur slachtoffer van de staat kon worden, en besefte ineens dat dit ook naar Hongkong zou komen.”

Wat is de relatie tussen kunst in activisme?

„Veel van mijn werk van voor 2011 gaat over de huisvestingscrisis waar Hongkong toen mee kampte. Eerst had ik niet door dat dat politiek was, maar achter ieder sociaal probleem zit beleid. Dus werd ik steeds politieker. Toen de situatie in Hongkong verslechterde, besloot ik te reageren. Dat is wat kunstenaars doen: reageren op de tijdgeest.”

Sommige kunstenaars schilderen gewoon landschappen.

„Maar je weet niet wat daar achter zit. In Hongkong zie je nu, vijf jaar na de protesten, veel kleurrijke, glossy schilderkunst. Maar dat is een directe reactie op deze duistere periode.”

Het thema van deze expositie is ‘het ideale thuis’. Wat betekent ‘thuis’ voor u als balling?

„Thuis is niet een plek. Mijn oude Hongkong bestaat niet meer. Als ik me veilig voel en mijn rol vind, ben ik thuis. En mijn rol is om het verhaal van Hongkong en Taiwan te blijven vertellen.”


Lees ook
Ook kunst raakt vrijheid kwijt in Hongkong

„Free HK.” Tijdens een protest vorig jaar in Hongkong houden demonstranten neonletters omhoog met die boodschap.