N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Recensie Beeldende kunst
Bewegende kunst In de expositie ‘Ekstasis’ in Schiedam worden oudere kunstwerken geplaatst tegenover installaties vol beweging. Het resultaat is een razend universum van licht en geluid.
Geluid en licht denderen door de zalen van het Stedelijk Museum Schiedam. Vier installaties van hedendaagse kunstenaars zijn geplaatst tegenover moderne kunstwerken uit de meer dan 15.000 voorwerpen tellende vaste museumcollectie. Die kunstwerken zijn nu aangevuld met draaiende sculpturen, verblindende laserprojecties, camera’s en computers: zintuigprikkelende kunst, die tegen de stroom in wil gaan en de bezoeker de actieve hoofdrol geeft. Maar hoe actief moet de bezoeker zijn om deze boodschap te zien en te horen?
De rode laser-cirkel van kunstenaar, en mede-samensteller van de expositie, Nick Verstand lijkt zachtjes om zijn as heen te draaien. De jonge kunstenaar, die als voormalig dj en feestorganisator bekend staat om zijn grootse audiovisuele werken, maakt het hier noodzakelijk stil te staan en goed te kijken, want beweegt het werk nu echt? Zijn laserprojectie is in de ruimte geplaatst tegenover Nazif Lopulissa’s geschilderde witgrijze tweeluik Locomotion- Payness Grey en Jan van Munsters groen-blauwe gekronkelde neon-object, Edged Circle (edition 2). Lopullissa wil beweging vastleggen in meerdere lagen verf, terwijl van Munster zich baseert op het thema energie. Drie uiteenlopende kunstwerken uit andere generaties, die het spel van beweging en stilstand op meerdere niveaus tonen.
Zintuigen op scherp
Die dualiteit tussen stilstand en beweging blijft gedurende de tentoonstelling terugkomen. Er wordt van de bezoeker gevraagd om in alle rust te observeren en tegelijk alle zintuigen op scherp te zetten. Die fysieke en mentale beweeglijkheid is ook nodig om het werk van kunstenaars uit de vaste collectie, als P. Struycken, Jan Schoonhoven en Luis Tomasello, tot leven te laten komen. Het lichtspel en bijkomstige schaduwval komen pas tot zijn recht als de toeschouwer van verschillende kanten de werken waarneemt.
Interdisciplinair kunstenaar Heleen Blanken beweegt zich met haar werk tussen verschillende kunstdisciplines. De installatie Abiosis (2022) bestaat uit losse objecten, zand en een grote metalen zon. Het is de setting voor het centrale grotere sculptuur, dat doet denken aan een futuristische waterlelie. Blanken verwijst hiermee naar de twintigste-eeuwse beweging van de kinetische kunst, waarin beweging centraal stond. Ze brengt ook een zekere rust in haar werk door het gebruik van organische vormen. Het resultaat is een installatie die een gelukkig polyamoreus huwelijk vormt tussen materiaal en kunstvormen, natuur en technologie.
Op de bovenste verdieping wordt de onderzoekende houding van de bezoeker beloond met het geluidskunstwerk Borderlands van Casimir Geelhoed en Anni Nöps. Tijdens de tentoonstelling blijven de kunstenaars het werk aanpassen en benaderen als een doorlopend onderzoeksproject. Een mix van natuurlijke en technische geluiden galmt over je hoofd. De ruimtelijke geluidsinstallatie, met een duur van 15 tot 30 minuten, nodigt uit om in het duister plaats te nemen op de zachte vloer. Het werk roept meerdere vragen op. Wat hoor je nu precies? Maar het speelt ook in op het gevoel. Is het angst of rust die je in deze donkere zolderkamer bevangt?
Ekstasis bevat meeslepende kunst, die de diverse vormen van beweging tot leven laat komen, maar ook het hokjesdenken doorbreekt, door meerdere artistieke disciplines te combineren. Het in extase raken, zoals de titel van de tentoonstelling lijkt te beloven, zou een prachtige bijkomstigheid zijn, maar een ding is zeker: fysieke stilstand is bijna onmogelijk. De bezoeker kan steeds weer nieuwe posities ontdekken, die telkens weer een ander perspectief op deze werken bieden.