Kungfu, gescheurd uit het schetsboek

Recensie De nieuwe ‘Teenage Mutant Ninja Turtles’ is audiovisueel innovatief, de animatiestijl en muziek hakken en dansen als de oosterse vechtsporten. Maar de film laat ook een bittere nasmaak achter: het is het zoveelste ‘oorsprongsverhaal’ van de Turtles.

‘Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem’: ruim baan voor een nieuwe gruizige animatietrend, die de indruk wekt handgetekend te zijn.
‘Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem’: ruim baan voor een nieuwe gruizige animatietrend, die de indruk wekt handgetekend te zijn. Foto Paramount Pictures

De wereld van de nieuwe Teenage Mutant Ninja Turles is niet zo complex als die van Spider-man’s Spider-Verse, maar qua stijl lijken beide animatiefilms aan de hand van dezelfde tekenaars en visuele kunstenaars ontsproten. De animatiewereld heeft genoeg van Disneykleurplaatjes en de inmiddels even brave Pixar-esthetiek. Ruim baan dus voor deze nieuwe gruizige animatietrend die de indruk wekt zo uit het schetsboek van een cartoonist te zijn gescheurd.

De antropomorfe ninjaschildpadden kropen begin jaren tachtig uit de stiften van stripauteurs Kevin Eastman en Peter Laird. Hoe ze levensgroot werden, begiftigd met menselijke intelligentie en getraind in oosterse vechtkunsten, verschilt van verhaal tot verhaal in de vele variaties die volgden. Groen slijm en een huisrat hebben er iets mee te maken. Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem (TMNTMM) geeft daarop zijn eigen variant. Fijn detail: rat Splinter is ingesproken door martial arts-acteur en stuntman Jackie Chan. In ieder geval hebben Michelangelo, Leonardo, Donatello en Raphael hun kicks en flips van de beste geleerd.

Maar de beste stunts komen van het visuele team. Net als de Spider-Verse-films mixt TMNTMM (ouderwetse) 2D, die in ieder geval de indruk wekt handgetekend te zijn, met computer gegenereerde 3D-animaties. Waar Spider-Man: Across the Spider-Verse met pixels, glitches en rasters op een ongeëvenaarde manier de mogelijkheid van multiversa zichtbaar maakte, is de stijl van TMNTMM een vorm van martial arts. Er zijn dansante penseelbewegingen, korte, snelle en abrupte krijtkrassen, puntige potloodaccenten. En dan is er het fenomenale lichtspel: hoeveel kleuren ‘natuurlijk’ licht kun je op de gifgroene schilden laten vallen om ze als alle kleuren van de regenboog te doen verschieten? Op dezelfde manier vertaalt de soundtrack van Trent Reznor en Atticus Ross kungfu in een eclectische mix van industriële rock, sferische pianoklanken en New York-hiphop. Het eindresultaat is audiovisueel slim en innovatief.

Oorsprongsverhaal

Regisseur Jeff Howe (bekend van de Netflix-animatiefilm The Mitchells vs the Machines over hoe een disfunctionele familie verzeild raakt in de robotapocalyps) mag dan als invloeden wel auteursfilms als Jean-Luc Godards Le mépris (1963) en Wong Kar-wai’s beeldend innovatieve stadsportret Chungking Express (1994) citeren, wat betreft plot of emotionele intelligentie heeft TMNTMM weinig om het lijf. De schildpadden blijken niet de enige mutanten, dus moeten ze het opnemen tegen ene Superfly (rapper Ice Cube), daarbij geholpen door de jonge straatfotografe April (Ayo Edebiri uit tv-serie The Bear) die in het viertal allerlei puberaal-hormonale gevoelens losmaakt. Dat laatste staat garant voor flink wat vuig-subversieve grappen die duidelijk maken waarom de Turtles nooit een mega-succes werden: te duister.

Het feit dat het een zogenaamde origin story betreft, een film die het eerste hoofdstuk (her)schrijft van wat een nieuwe lange reeks vervolgfilms kan worden, doet op een gegeven moment af aan het plezierige gevoel dat je echt naar iets unieks zit te kijken. Dit soort studiofilms zijn zo langzamerhand een slap aftreksel van het repertoiretheater geworden: elk seizoen een nieuwe Hamlet of een nieuwe Nora. Of een soort daytime soap: eindeloze inwisselbare verhalen over vagelijk bekende personages. TMNTMM heeft ook veel opvulscènes: de gevechten tussen de goede en de slechte mutants zijn ideaal om doorheen te kletsen of even popcorn te gaan halen. Het is best cynisch: ‘origine’ heeft de plek ingenomen van origineel.

https://www.youtube.com/watch?v=Qde5lMJT1qE