Kruip-door-sluip-door in een woud van draden en gewichten

‘Doink”, zegt danseres Alex Blondeau terwijl ze aan een kokervormig gewicht trekt dat met een draad is verbonden aan een groot raster boven de studiovloer. Tientallen draden met gewichten vormen een woud waar de dansers doorheen dansen. Trekt een danser een gewicht omhoog of omlaag, dan gaan elders een of meerdere gewichten in omgekeerde richting.

De prachtige constructie is meer dan een oogstrelend decor. Het is een kinetische installatie én een indrukwekkend muziekinstrument – het gevaarte produceert ook geluid. In het raster aan het plafond zijn meterslange pianosnaren gespannen waarover katrollen heen en weer glijden zodra een danser aan een van de gewichten trekt. Van boven klinkt dan een geluid dat doet denken aan een cellist die zijn instrument bespeelt, perfect synchroon met de beweging van de installatie.

Binnen deze ingenieuze constructie moeten de drie dansers, kruip-door-sluip-door, bij elke verandering hun weg zoeken. Het is een voortdurende, spannende interactie: de danser ‘bespeelt’ de installatie en beïnvloedt vorm en volume van de ruimte. Omgekeerd hebben ruimte en geluid consequenties voor de dansers.

Spinvis

Dat ‘doink’, zegt choreograaf Amos Ben-Tal (45) na afloop van de repetitie van zijn nieuwe voorstelling The Bone Algorithm, is een provisorische oplossing voor een nog ontbrekend onderdeel van de installatie. In zijn werk maakt hij vaak gebruik van architectonische en kinetische decors. In Interval (2021) liet hij dansers bewegen in een kinetische installatie van lange, bewegende staven op standaards. Zorgvuldig zochten zij hun weg in die dynamische ruimte, een ontwerp van Gosse de Kort, die voor het ontwerp voor The Bone Algorithm nauw samenwerkte met componist Salvador Breed.

Seconds (2019) speelde zich af in vier kubusvormige tenten waarin de toeschouwer één op één met een danser verbleef, wat een intense tijdsbeleving veroorzaakte, ook omdat de ervaring elk moment door een andere bezoeker kon worden beëindigd. Een heel andere interdisciplinaire vorm had Howl (2017), waarin singer-songwriter Spinvis niet alleen zong, maar ook als een talkshowhost de dansers interviewde over de relatie met hun lichaam en vak. Het experiment loopt zo als een rode draad door de voorstellingen die Ben-Tal nu ruim tien jaar met OFFprojects maakt in theaters, musea, galeries, publieke ruimtes en online.

Choreograaf Amos Ben-Tal
Foto Andreas Terlaak

Tot 2006 was de Israëlier Ben-Tal tien jaar als danser verbonden aan het Nederlands Dans Theater. Daar maakte hij twintig jaar geleden ook zijn eerste choreografieën. Met OFFprojects is hij nu de eerste Artist/Company in Residence ooit bij zijn oude werkgever.

„De cirkel is rond. Op een gegeven moment realiseerde ik dat het voor mijn ontwikkeling als maker noodzakelijk was NDT te verlaten. Ik moest weg van die stijl, verlangde ook naar een ander maakproces én ik wilde meer muziek maken. Bij het Haagse dansproductiehuis Korzo kon ik een eigen identiteit ontwikkelen en weg stappen van het danser-zijn. Ik ben artistiek nu verder weg dan ooit van NDT. Mijn transformatie is bijna rond. Dat maakt het des te interessanter terug te zijn en er ook les te geven.”

Schriftje

Nu repeteert hij in een van de prachtige nieuwe studio’s in het Haagse Amare. Iedereen is supergeconcentreerd. De componist tuurt op zijn computerscherm, de ontwerper volgt gespannen de transformaties van de installatie. Ben-Tal geeft af en toe op rustige toon aanwijzingen aan de dansers: „Maak niet een geluid maar een specifíek geluid”. „Probeer af te stemmen met de rest, zodat het bijna harmonieus wordt”. „Zorg dat niet steeds dezelfde persoon een verandering inzet.”

Tussendoor overleggen de dansers intensief, het is duidelijk dat dansers Alex Blondeau, Xanthe van Opstal en Luca Cacitti veel ruimte krijgen voor improvisatie. Ze zijn nadrukkelijk medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van de choreografie. In een korte pauze kriebelt Blondeau aantekeningen in een schriftje om het choreografische pad dat zij volgt te onthouden. „In het repetitieproces moet ik me ook langzaam eigen maken wat elk gewicht doet.” Geen geringe opgave; er hangen er tientallen.

Tijdens deze repetitie wordt het laatste deel van de voorstelling doorgenomen. In het begindeel, vertelt Ben-Tal, is de choreografie strakker en zonder improvisatie. Dan bestuurt een computercode de installatie en, in het verlengde daarvan, de dansers. Gaandeweg maken zij zich dat systeem eigen en nemen de dansers de controle over.

Het idee voor The Bone Algorithm is de vrucht van een nauwe samenwerking van Ben-Tal met componist Breed en ontwerper De Kort. Met beiden presenteerde hij al eerder projecten. „Tijdens onze gesprekken praten we over van alles, kunst, sociale issues enzovoort. Dit keer kwamen we op het thema technologie. Een beetje een hip topic. Je ziet het tegenwoordig vaak terug in voorstellingen. Wij wilden de technologie niet enkel gebruiken maar ook uitzoomen: wat doet technologie eigenlijk, wat betekent artificial intelligence? Door de hoge mate van complexiteit lijkt die zich aan onze controle te onttrekken. Terwijl technologie in wezen is gebaseerd op menselijke logica. De vraag die wij stellen is: hoe kom je weer ‘back to the bone’, van het algoritme terug naar concrete materie: het lichaam, het staal, de analoge klank? Hebben we die capaciteit nog? Of zijn onze denkprocessen zo beïnvloed door technologie dat we die manier van denken kwijt zijn? De voorstelling ontwikkelt zich daarom van een digitale benadering terug naar een organische.”

De interactieve, kinetische installatie The Bone Algorithm.
Foto Andreas Terlaak

Wuivend riet

„Beginnen we van de tadada of van de pompompom?”, vraagt Van Opstal, als een deel van de choreografie opnieuw moet worden uitgeprobeerd. Langzaam beginnen de drie dansers weer te bewegen. Een snelle ruk aan een van de slingers laat het woud zwaaien als een veld wuivend riet – een betoverend visueel effect. Op verzoek van Ben-Tal voegt Breed een vervormde menselijke stem toe aan het klankenveld.

Dan is de repetitie voorbij. „Oké, ik ben blij met jullie voorstellen”, complimenteert Ben-Tal de dansers. “Nu de intensiteit en de spanning van de bewegingen nog een beetje uitdiepen.”

The Bone Algorithm door OFFprojects/Amos Ben-Tal. Tournee van 13/2 t/m 17/5. Info: offprojects.nl