Kroonkoekjes op de eerste hondenparade om wijlen koningin Elizabeth met corgi’s te herdenken

Honden-rouw Ook kortpotige Britse onderdanen met flaporen worden ingezet om Queen Elizabeth een jaar na haar overlijden gepast te herdenken.

Ruffus, een Cardiganshire Corgi neemt in vol ornaat deel aan de corgi-herdenkingsparade voor wijlen koningin Elizabeth, op 3 september bij Buckingham Palace in London. Alastair Grant
Ruffus, een Cardiganshire Corgi neemt in vol ornaat deel aan de corgi-herdenkingsparade voor wijlen koningin Elizabeth, op 3 september bij Buckingham Palace in London. Alastair Grant

Een jaar na de dood van Queen Elizabeth II, die 8 september 2022 overleed, verkeert het Verenigd Koninkrijk wederom in een staat van rouw. De Queen werd door velen geroemd om haar stoïcisme en plichtsbesef – en door sommigen om haar hondenvoorkeur. Elizabeth was namelijk notoir liefhebber van het curieuze hondenras de corgi, met zijn flaporen, geestige snuit en kenmerkende korte pootjes.

Afgelopen zondag kwamen tientallen corgi’s en hun baasjes samen in Londen, bij de eerste jaarlijkse corgibijeenkomst ter ere van haar dood. Daar aten ze koekjes in de vorm van kroontjes en corgi’s. De hondjes waren – hoe kan het ook anders – veelal gehuld in koninklijke kostuumpjes, en ze aten koekjes in de vorm van kroontjes en corgi’s. Zoals Ruffus. Hij droeg een glinsterende broche met een Union Jack erop aan zijn halsband, en had een kroontje op zijn kop.

Ook zijn baasje Agatha Crerer-Gilbert had zich opgedoft: om haar nek hing een broche met daarop een corgi gemaakt van edelsteentjes. Crerer-Gilbert organiseerde de herdenking, en zei tegen persbureau AP: „Ik kan me geen betere manier voorstellen om de Queen te eren dan via corgi’s, het ras waar ze haar leven lang van hield en dat ze koesterde. We gaan dit jaarlijks doen.” Want volgens Crerer-Gilbert was Elizabeth een „beschermheilige voor de corgi”.

De Queen was vanaf haar kindertijd verknocht aan de herdershondjes. Koning George VI schonk zijn dochter Elizabeth een eigen fokteefje toen ze achttien werd: Queen Mother Susan. Sindsdien omringde zij zich met de fotogenieke afstammelingen van Susan, die zij eigenhandig africhtte. Gedurende haar 96 jaar was ze het trotse baasje van zo’n dertig corgi’s. Al Susans andere afstammelingen bleven in de familie.

De corgi kende bij vlagen populariteit in het Verenigd Koninkrijk sinds Elizabeth haar Susan-dynastie begon Zoals in de jaren zestig, toen de televisie in opkomst kwam en haar corgi’s dus zichtbaarder werden, en 66 jaar later toen de Netflix-hitserie The Crown verscheen.

Lees ook over de Nederlandse Welsh Corgi Club

Na het overlijden van Elizabeth verviervoudigde de prijs van een corgipup tot 6.000 pond, omgerekend 7.017 euro, aldus de Britse hondensite The Kennel Club. Het aantal corgi-zoekopdrachten op Google steeg met 8,600 procent in het VK.

Staart weer omhoog

Zelf stopte de koningin rond 2002 met het doorfokken van de Susan-dynastie. Volgens de overlevering wilde ze geen jonge hondjes achterlaten. Nadat de laatste Susan-afstammeling, Willow, in 2018 de geest gaf, was de koningin corgiloos – en diep bedroefd. Toen haar man Prince Philip tijdens de coronapandemie in 2021 stierf, gaf haar zoon Prince Andrew haar twee nieuwe exemplaren ter troost; Sandy en Muick. Andrews ex Sarah Ferguson nam de dieren in huis toen Elizabeth stierf, en sindsdien spreekt ze verguld over hen in interviews.

Crerer-Gilbert, die de jaarlijkse corgiherdenking organiseert, nodigt Ferguson uit om volgend jaar samen met Sandy en Muick de koningin te herdenken, laat ze via de Britse krant The Daily Mail weten. Volgens Crerer-Gilbert zou dat de laatste royal corgi’s kunnen helpen met het verwerken met de dood van Elizabeth. Al zei Ferguson in april nog: „Hun staartjes staan weer omhoog, dus ik denk dat ze over hun hartezeer heen zijn”.