Kritiek op veto Verenigde Staten voor staakt-het-vuren

Kritiek op veto Verenigde Staten staakt-het-vuren

Hamas noemt het veto van de Verenigde Staten van een VN-voorstel voor een wapenstilstand in Gaza „onethisch en inhumaan”. De VS stemde als enige tegen een resolutie in de VN-veiligheidsraad voor een onmiddelijk staakt-het-vuren in Gaza. Dertien van de vijftien leden stemden voor, het Verenigd Koninkrijk onthield zich van een stemming. „Met de blokkade van het voorstel nemen de Amerikanen deel aan de moorden en de bloedbaden”, stelt Hamas in een verklaring.

Ook mensenrechtenorganisaties hebben kritiek geuit. De VN-vertegenwoordiger van Human Rights Watch, Louis Charbonneau, stelt op X, het voormalige Twitter, dat de Verenigde Staten riskeren „medeplichtig te zijn aan oorlogsmisdaden” door Israël van wapens en „diplomatieke dekking” te blijven voorzien terwijl het land „wreedheden” begaat in Gaza.

VN-chef António Guterres riep eerder op vrijdag op tot een onmiddellijk bestand en waarschuwde alle leden van de VN-Veiligheidsraad voor een „mondiale dreiging” als gevolg van de oorlog in Gaza. Hij deed daarom een zeldzaam beroep op Artikel 99 van het Handvest van de VN.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Robert Wood zei in de Veiligheidsraad dat zijn land de resolutie niet steunt, omdat de voorgestelde wapenstilstand „alleen de kiem zal leggen voor een volgende oorlog”.

De VN-ambassadeur van Israël heeft de Amerikaanse president Joe Biden op X bedankt voor het veto van zijn land tegen het staakt-het-vuren in Gaza. Volgens de ambassadeur staat de VS „stevig aan onze zijde”.

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de situatie in Israël en de Gazastrook en ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Lees hier het vorige blog terug.