Kritiek op Oekraïense legerleiding zwelt aan na snelle Russische opmars in Donetsk

Drie maanden na de hervatting van de Amerikaanse wapenhulp zijn de Oekraïense strijdkrachten er nog altijd niet in geslaagd het front in het oosten van het land te stabiliseren. Integendeel: in de regio Donetsk, vooral ten noordwesten van de gelijknamige stad, winnen oprukkende Russische troepen steeds sneller terrein. Werd de Russische opmars een groot deel van de oorlog gemeten in meters per dag, de laatste weken gaat het soms om kilometers.

Ten noordwesten van Avdiivka, het verwoeste industriestadje dat de Russen in februari veroverden, is de frontlijn zo’n dertig kilometer opgeschoven. Russische troepen zijn de stad Pokrovsk inmiddels tot op zo’n twintig kilometer genaderd. Die stad geldt als een belangrijk logistiek centrum voor de Oekraïense strijdkrachten in de Donbas. Waarschijnlijk wordt Pokrovsk op de korte termijn een van de belangrijkste Russische doelwitten op het slagveld.

Pokrovsk, waar nog zo’n 60.000 mensen zouden wonen, ligt aan een belangrijke weg waarover Oekraïense troepen langs het oostelijke front worden bevoorraad. Daaraan ligt bijvoorbeeld ook het belangrijke frontstadje Tsjasiv Jar, zestig kilometer naar het noordoosten. Tsjasiv Jar wordt al maanden aangevallen en zwaar gebombardeerd door de Russen, maar daar houden de Oekraïense verdedigers vooralsnog stand. Mochten de Russen de aanvoerroute afsnijden, dan komen veel Oekraïense eenheden langs het front in grote problemen, zo is de vrees.

Ook daar, langs het front in Donetsk, veroveren de Russen steeds meer grondgebied met grootschalige operaties. Onder meer bij het plaatsje Njoe-Jork, dat inmiddels grotendeels is ingenomen. Het stadje Toretsk ligt inmiddels nagenoeg op de frontlijn.

Munitietekorten

Eerder dit jaar ontstonden aan de Oekraïense kant wapen- en munitietekorten doordat de Amerikaanse militaire steun aan het land werd opgeschort om binnenlands politieke redenen. Daar profiteren de Russen volgens analisten nog steeds van. Hoewel de leveringen eind april werden hervat, krijgen de troepen aan het front nog steeds onvoldoende munitie en drones, waarschuwde president Volodymyr Zelensky onlangs nog.

De Oekraïense verdedigers staan op veel plaatsen nog altijd tegenover een overmacht aan Russische soldaten

Tegelijkertijd staan de Oekraïense verdedigers op veel plaatsen nog altijd tegenover een overmacht aan Russische soldaten. Het lijkt erop dat de aanvallen die Moskou in mei ontketende, vanuit het noorden in de richting van de stad Charkiv, ertoe hebben bijgedragen dat de Oekraïense verdedigingslinies verder uit elkaar zijn getrokken. Kyiv werd daardoor gedwongen de eigen troepen langs een steeds langere frontlijn te verspreiden.

Op veel plaatsen langs dat duizend kilometer lange front kampten Oekraïense eenheden al met grote personeelstekorten. Het Oekraïense leger profiteert naar verwachting pas later dit jaar van de nieuwe rekruteringswet die in mei werd aangenomen. Daarin werd de gedwongen rekruteringsleeftijd verlaagd van 27 jaar naar 25. Door de tekorten aan mankracht zijn veel Oekraïense soldaten die nu aan het front vechten uitgeput.

Kritiek op legertop

Binnen Oekraïne is inmiddels forse kritiek te horen op de manier waarop de legertop de strijd tegen de Russen aanpakt. Ook de nieuwe commandant van de strijdkrachten, Oleksandr Sysrky, krijgt er van verschillende kanten van langs.

De Russen zouden dit jaar verschillende plaatsen hebben kunnen veroveren door chaotische communicatie tussen eenheden en hun commandanten. De Oekraïense oorlogsanalisten van DeepState, een groep die nauwe banden onderhoudt met het leger, beschreef vorige week hoe een groep Oekraïense soldaten ternauwernood kon ontsnappen aan een Russische omsingeling bij het dorp Prohres – dat lukte alleen omdat zij het bevel van hun commandant negeerden.

Een Oekraïens infanteriegevechtsvoertuig bij de stad Toretsk in de regio Donetsk.
Foto Anatolii Stepanov/AFP

Bij de haastige Oekraïense terugtrekking uit Prohres zouden onnodig slachtoffers zijn gevallen, zo vertelde luitenant Oleksandr Sjirsjin van de 47 Gemechaniseerde Brigade tegen de Oekraïense nieuwssite Hromadske. „Onze generaals kiezen voor de strategie ‘geen stap terug doen en standhouden tot de laatste soldaat’. Daardoor hebben we helaas enkele verliezen geleden die vermeden hadden kunnen worden.” Bovendien leidde de chaotische terugtrekking tot het verlies van enkele kilometers terrein.


Lees ook

Airco? In het door tekorten en hitte geteisterde Oekraïne geldt dat als onpatriottisch

   Verkoeling in het kuuroord waar de temperatuur deze week opliep tot 36 graden

Ook is er kritiek op de legertop omdat onderbemande en slecht bewapende troepen in de regio Donetsk maandenlang „systematisch zijn uitgeput” door de Russen. Dat komt mede door verkeerde keuzes van de legerleiding, stelt de militair analist die op X gebruik maakt van de schuilnaam Tatarigami, oud-officier in het Oekraïense leger en oprichter van het defensieplatform Frontelligence.

Die uitputting kon volgens hem mede gebeuren doordat de legertop in Kyiv uit alle macht probeerde het stadje Hlyboke in het noorden te heroveren op de Russen. Ook werden maandenlang mankracht en middelen gespendeerd aan de verdediging van het dorp Krynky, ten oosten van Cherson. De oud-officier verwijt de Oekraïense legertop de „Sovjetstijl” te hanteren, die zich uit in een „toenemende autoritaire druk” op commandanten om koste wat kost vast te houden aan moeilijk te verdedigen grondgebied.

Chaotische terugtrekking

Door een wanordelijke terugtrekking vielen eerder dit jaar slachtoffers onder de Oekraïense verdedigers van Avdiivka. Ook namen de Russen daar veel soldaten gevangen na een omsingeling. En bij het dorp Otsjeretyne, niet ver van Prohres, veroverden de Russen eind april in korte tijd veel terrein door miscommunicatie bij de roulatie van Oekraïense eenheden. Doordat boven de frontlinies in Oekraïne op elk moment van de dag talloze drones actief zijn, kunnen kleine slordigheden enorme gevolgen hebben.

Zoals eerder in de oorlog gaan de Russische aanvallen in Oekraïne gepaard met grote verliezen van manschappen en materieel. Maar tot nu toe lijkt Moskou erin te slagen de verliezen – volgens Oekraïne vallen aan Russische zijde duizend doden en gewonden per dag – op te vangen.

Woensdagochtend voerde Moskou weer een massale aanval uit op Kyiv. Volgens de Oekraïense luchtmacht werden alle 89 Russische drones uit de lucht gehaald, waarvan veertig boven de hoofdstad. De luchtmacht sprak van een van de grootste drone-aanvallen op het land tot nu toe. Hoewel op veel plekken brokstukken terechtkwamen, vielen er volgens de Oekraïense autoriteiten geen slachtoffers onder de bevolking.