Kristen Michal wordt de nieuwe premier van Estland

Klimaatminister Kristen Michal wordt de nieuwe premier van Estland. Dat meldden internationale persbureaus zaterdag. Michal volgt Kaja Kallas op, die halverwege juli naar Brussel vertrekt om buitenlandchef van de Europese Unie te worden.

Kallas (47) was sinds 2021 de eerste vrouwelijke premier van Estland. Onder haar leiding won de Estse Hervormingspartij vorig jaar de verkiezingen. Internationaal geniet zij, als een van de meest uitgesproken Europese bondgenoten van Oekraïne, veel aanzien.

De 48-jarige Michal is al 27 jaar lid van de Estse Hervormingspartij en een doorgewinterde politicus. Eerder was hij onder meer minister van Economische Zaken en partijsecretaris. In 2012 moest hij als aftreden als justitieminister vanwege een schandaal over illegale partijfinanciering. Hij heeft amper buitenlandse ervaring.

Het partijbestuur besloot zaterdag unaniem om Michal naar voren te schuiven. Michal benadrukte meteen dat de veiligheid van Estland, dat aan Rusland grenst, zijn grootste prioriteit zal zijn.


Lees ook

EU-leiders bereiken akkoord over topbanen, Meloni spreekt geen steun uit voor Von der Leyen

De regeringsleiders voorafgaand  aan  de Europese Raad in Brussel, met in het midden de Italiaanse premier Giorgia Meloni, die  ontstemd was omdat ze buiten een afspraak over de verdeling van topbanen was gehouden.