Krijgt de verslaafde babymelkpoederdief nog één kans? ‘Wat ik deed is beschamend’, zegt Raymond

Hoeveel kansen verdient de verslaafde die steeds maar weer het dievenpad inslaat? Over die vraag gaat het op een grijze vrijdag in de rechtbank van Utrecht. Het is de derde keer dat de 37-jarige Raymond N. voor een rechter staat vanwege het stelen van babymelkpoeder. Ditmaal omdat hij in 2023 en 2024 vijf keer werd betrapt met verpakkingen Nutrilon, die hij vaak onderin zijn trolley verstopte.

Raymond, een ranke, kalende man in een zwart T-shirt, zit schuldbewust tegenover de rechter. „Ik heb er een puinhoop van gemaakt”, zegt hij. „Soms was er geen geld en dit is de keuze die ik heb gemaakt. Ik heb het verkeerd aangepakt. Sinds mei ben ik een andere weg ingeslagen, nu gaat het beter.”

De rechter treft vaker mensen die babymelkpoeder stelen om het te verkopen, om met de opbrengst drugs te betalen, zegt ze. Raymond gebruikte de ongeveer 15 euro per Nutrilon-verpakking om cocaïne mee te kopen. Hij is geestelijk verslaafd aan de drug.

Baby

Raymond kon zijn drugsgebruik niet van eigen geld betalen, omdat hij met zijn vriendin in de schuldhulpverlening was geraakt en ze – samen met hun baby van inmiddels negentien maanden – moesten rondkomen van 75 euro per week. Cocaïne kost hem zo’n 40 tot 45 euro per keer. Soms gebruikte hij een keer per week, soms vaker, soms minder, zegt hij. Raymond is naar eigen zeggen nog altijd niet gestopt met de drugs, maar gebruikt ze wel minder. „Het stelen genereerde iets meer ruimte in het budget.”

Raymond betaalt samen met zijn vriendin een schuld van ongeveer 30.000 euro af die mede door het drugsgebruik is ontstaan. Hij werkte lange tijd als logistiek medewerker, tot hem om een Verklaring Omtrent Gedrag werd gevraagd, waarmee werknemers kunnen laten zien dat het verleden geen bezwaar vormt voor een bepaalde functie. Omdat Raymond al eens was veroordeeld, kreeg hij die niet en verloor hij zijn baan. „Ik kom niet meer aan de bak”, vertelt hij.

Nu is hij huisvader. Zijn vriendin heeft een goede baan in de schoonheidsindustrie, maar al haar geld gaat naar de schuldhulp. Sinds kort is hun wekelijkse budget naar boven bijgesteld, omdat ze het niet redden: ze hebben 150 euro per week te besteden en krijgen maandelijks nog eens 200 euro voor de baby.

„En ik krijg geld als ik een terugval heb met gebruik, zodat ik niet weer delicten ga plegen”, zegt Raymond.

„Dat kan alleen in Nederland”, licht zijn advocaat toe.

„Zoiets heb ik nog nooit gehoord, het klinkt alsof je ongestraft een verkeerde keuze kan maken”, zegt de rechter.

Het stelen genereerde iets meer ruimte in het budget

Raymond N. (37)
verdachte

Volgens Raymond is het een tijdelijke regeling, waar hij sinds mei „twee of drie keer” gebruik van heeft gemaakt. „Ik wil mezelf terugvinden en naar de toekomst kijken.” Hij wil worden opgenomen in een afkickkliniek en heeft al uitgezocht welke. Hij denkt dat zo’n opname het duwtje is dat hij nodig heeft om helemaal te stoppen met het drugsgebruik, en zijn leven weer op de rit te krijgen. Een begeleider van het Leger des Heils, die speciaal voor hem naar de rechtbank is gekomen, denkt er ook zo over.

„Babymelkpoeder van Nutrilon is een schaars product”, zegt de officier van justitie. „Als u de schappen leegtrekt, veroorzaakt u problemen, beseft u dat?” Raymond knikt. „Wat ik heb gedaan is beschamend.” Als de officier de richtlijnen van het Openbaar Ministerie zou volgen, zou de verdachte drie maanden naar de gevangenis moeten, zegt ze. En eigenlijk was ze ook van plan om die straf te gaan eisen. „Maar als ik u hier zo zie, denk ik dat ik u toch nog één – echt nog één – kans wil geven.” Ze eist een taakstraf van 150 uur.

De rechter gaat daarin mee. Bij recidive geldt normaal gesproken een taakstrafverbod. Om dat te omzeilen, legt de rechter een dag onvoorwaardelijke gevangenisstraf op, die Raymond niet hoeft uit te zitten. Hij moet bovendien naar een kliniek om af te kicken en achterliggende problematiek te behandelen. „U krijgt een heel grote kans.” Als hij nog eens in de fout gaat, moet hij voor de delicten waar hij vandaag voor terechtstaat alsnog drie maanden naar de gevangenis.