Kremlin-woordvoerder bevestigt: Trump stuurde schaars coronatestmateriaal naar Poetin

Donald Trump heeft als Amerikaanse president clandestien een hoeveelheid coronatests gestuurd naar zijn Russische collega Vladimir Poetin in de beginfase van de coronapandemie. Die onthulling staat in een nieuw boek van de Amerikaanse journalist Bob Woodward en is donderdag bevestigd door Dmitri Peskov, de woordvoerder van Poetin. Het kamp-Trump ontkent de bewering.

De coronatests waren bedoeld voor persoonlijk gebruik van Poetin. In het begin van de pandemie kampten de Verenigde Staten en Rusland, net als veel andere landen, met een groot tekort aan testapparatuur. Dat Trump desondanks het schaarse materiaal dat wel voor handen was naar Poetin zou hebben gestuurd, is pikant.

Volgens Peskov stuurde Rusland beademingsapparatuur richting de VS in ruil voor de tests. De woordvoerder bevestigt dat testen in die periode van de pandemie zeldzaam waren. Ook zou Poetin het advies aan Trump hebben gegeven om zijn mond te houden over de actie, aldus Peskov.

In het boek staat ook dat Trump en Poetin zeven keer telefonisch contact hebben gehad na het presidentschap van de Republikein. Peskov ontkent dat en stelt dat die gesprekken ,,niet hebben plaatsgevonden”.

Het boekvan Woodward gaat voornamelijk over het presidentschap van Joe Biden, maar enkele passages beschrijven dus ook details over de relatie tussen Trump en Poetin. Het boek, getiteld War, komt eigenlijk pas op 15 oktober uit, maar verschillende Amerikaanse media hebben al onthullingen aangehaald uit de voorpublicatie. Zo zou Biden de  Israëlische premier Benjamin Netanyahu een ,,klootzak” hebben genoemd.

Bob Woodward is een bekende en geprezen journalist die in het verleden het Watergate-schandaal blootlegde. Samen met collega Carl Bernstein beschreef hij de zaak die leidde tot het aftreden van Richard Nixon als president van de Verenigde Staten.

Het kamp-Trump ontkent de bewering over het testmateriaal dat zou zijn verzonden naar Poetin.
Foto Brendan McDermid/Reuters