‘Kraan die zorgde voor treinongeluk kwam te vroeg op het spoor’

Treinongeluk De aannemer had tien minuten moeten wachten, maar deed dit om onduidelijke redenen niet. Dat blijkt uit een eerste feitenrelaas.

Bij het treinongeluk kwam een persoon om het leven.
Bij het treinongeluk kwam een persoon om het leven.

Foto Olivier Middendorp

De spoorkraan die betrokken was bij het ongeluk met twee treinen bij station Voorschoten in de nacht van maandag op dinsdag zou, ondanks een eerdere afspraak, te vroeg op of bij het spoor zijn gekomen. Dat staat in het eerste feitenrelaas dat ProRail vrijdag heeft gedeeld met „relevante” betrokkenen en in handen is van persbureau ANP. De kraan stond al op het spoor toen er nog treinverkeer reed.

Rond half 4 vroeg de aannemer van de kraan aan de treindienstleider van ProRail of het treinverkeer kortstondig stilgelegd kon worden, zodat de kraan kon oversteken. Die zou daarop geantwoord hebben „dat dit over 10 minuten mogelijk is”. De kraan is volgens ProRail vervolgens om onduidelijke redenen binnen dat tijdsbestek bij of op het spoor van de goederentrein terechtgekomen, die vervolgens tegen de kraan aan reed.

Bij het ongeluk in Voorschoten viel één dode, een medewerker van bouwbedrijf BAM die in de kraan aan het werk was. Drie mensen werden naar de intensive care gebracht. Door het ongeluk is het spoor tussen Leiden en Den Haag nog tot zeker 18 april gestremd.