Kou op de camping, maar waar een wil is, is een meivakantie

Een spelend kind tijdens haar verblijf op camping De Vreemde Vogel in Vlaardingen.


Foto Hedayat Amid
In Beeld Ondanks het tegenvallende weer weten vakantiegangers de camping toch te vinden.

Het is vakantie en alleen de hond heeft het niet koud. Op camping De Gouwe Stek in Bovenkarspel, West-Friesland, is ondanks het tegenvallende weer de helft van de plekken bezet. Als de ochtend de nachtvorst breekt, verlaten de kampeerders hun met kachels verwarmde caravan of tent en lopen door het natte gras naar het sanitairhuisje.

Waar een wil is, is een meivakantie. Campingeigenaar Karin de Wit vertelt dat geen enkele gast heeft geannuleerd. Het enige verschil met de voorgaande, zonrijkere lentes is dat er niemand op de bonnefooi langskomt. Met uitzondering van een groepje Duitsers dan: „Zij waren toch al in het land.”

In het receptiegebouw knutselen kinderen met strijkkralen of kijken een film. De activiteiten zijn bedoeld als tegemoetkoming voor de verregende gasten. Strategie van De Wit: „Een zoet kind is een zoete ouder.”

Vakantiegangers spelen met een bal voor een SpaceMess-huis tijdens hun verblijf op camping De Vreemde Vogel in Vlaardingen. Foto Hedayat Amid

Kinderen klimmen naar een Ostrich-huisje tijdens hun verblijf op camping De Vreemde Vogel in Vlaardingen. Foto Hedayat Amid

Overdag is de camping stil. De meeste gasten bezoeken een museum in de buurt of maken een fietstocht. Her en der klinken door tentdoek gedempte stemmen. Een enkeling zit met een extra trui aan in de voortent of op een stoel voor de camper.

De gasten klagen niet over het weer. Of misschien een beetje. Annemarie uit Waalwijk staat met haar hond Guus in de deuropening van haar camper. Eigenlijk was ze van plan om naar Frankrijk te gaan, zoals ieder jaar in de meivakantie.

„Daar is het wel mooi weer”, vertelt ze. Omdat haar dochter op het punt staat om te bevallen in de buurt van Bovenkarspel koos Annemarie ervoor om dit jaar naar De Gouwe Stek te gaan. Overdag werkt ze vanuit de camper, of ze maakt ommetjes met Guus.

Annemarie en haar hond Guus op camping De Gouwe Stek in Bovenkarspel. Foto Isa Wolthuis

Camping De Gouwe Stek in Bovenkarspel. Foto Isa Wolthuis

Camping De Gouwe Stek in Bovenkarspel. Foto Isa Wolthuis

Even verderop zitten Erik en Roos met dochter Nora voor de rode Pipowagen. Ze komen net terug van een wandeling op het ‘blotevoetenpad’, maar hebben het deel waar water op de stenen ligt wijselijk overgeslagen.

Erik en Roos proberen weinig te doen. De truc is om de balans te vinden tussen ontspanning en verveling, vertellen ze. Af en toe maken ze een fietstocht en gaan ze vissen. Of drinken ze een biertje voor de Pipowagen, zoals nu. De zon breekt door: nu even snel genieten.

Erik, Roos en Nora op camping De Gouwe Stek in Bovenkarspel. Foto Isa Wolthuis

Een gezin zet hun tent op bij camping Buitengoed Ta Fête in Schipluiden. Foto Hedayat Amid

Familie De Graaf op Camping ’t Venhop in Berkhout. Foto Isa Wolthuis