Koning spreekt opnieuw steun uit voor slachtoffers: ‘een verschrikkelijk drama’

Koning spreekt opnieuw steun uit voor slachtoffers: ‘een verschrikkelijk drama’

Koning Willem-Alexander heeft woensdag tijdens het afsluitende gesprek met de pers op de laatste dag van de reis door het Caribische gedeelte van het koninkrijk opnieuw zijn steun uitgesproken voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Hij noemde het „een verschrikkelijk drama”.

„Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, nabestaanden, gewonden en ook bij de families van de Syriërs en Turken in Nederland die mensen missen en ook zeker in grote onzekerheid zitten.”

Ook bedankte de koning alle hulpverleners en noemde daarbij speciaal het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR „dat daar dag en nacht probeert mensen onder het puin vandaan te halen”.

Maandag sprak het koningspaar zich ook uit over de aardbevingen. Via sociale media lieten ze weten intens mee te leven met alle getroffenen. „De slachtoffers en families zijn in onze gedachten. Zij verdienen alle steun”, aldus koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Welkom in dit blog

In dit blog doet NRC verslag van de nasleep van de aardbevingen die in de nacht van zondag op maandag en maandagochtend plaatsvonden in Turkije, nabij de grens met Syrië. Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van donderdag:

  • Het dodental als gevolg van de aardbevingen in Turkije en Syrië passeerde donderdag de 20.000. Het overgrote merendeel daarvan is omgekomen in Turkije, dat vooralsnog ruim 17.000 slachtoffers registreerde.
  • Reddingswerkers haalden donderdag twee Nederlanders levend onder het puin vandaan. Nog vijf andere Nederlanders zijn vermist, en zeker drie zijn bij de ramp omgekomen.
  • Donderdag kwam het eerste konvooi met hulpgoederen voor slachtoffers aan in Syrië. Het konvooi bestond uit zes vrachtwagens, die via de grensovergang bij Bab al-Hawa vanuit Turkije Syrië binnenreden.
  • De Wereldbank heeft donderdag bijna 1,8 miljard dollar aan steun toegezegd aan Turkije. Ook vanuit Nederland is hulp onderweg: gemeenten zamelden zo’n vier miljoen euro in en Defensie stuurt een transportvliegtuig naar Turkije.


Lees hier het blog van donderdag terug