N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
Recyclen Sinds er statiegeld op blikjes zit, worden ze massaal ingeleverd. Nadeel is dat er in de jacht op statiegeld ook vuilniszakken worden opengetrokken. Voor Mohammed (54) is het verzamelen zijn belangrijkste inkomstenbron geworden.
In zijn jaszak zit een rol vuilniszakken en in zijn hand heeft hij een grijptang. Mohammed (54) staat paraat om aan zijn afvalroute te beginnen. In de binnenstad van Utrecht heeft hij een „businessmodel” ontwikkeld, waarmee hij het maximale uit statiegeld haalt. „Het verdient meer dan mijn daklozenuitkering”, vertelt Mohammed. Momenteel verblijft hij in een hostel voor volwassenen met ernstige chronische verslavingsproblemen. Net begonnen aan de route, begint Mohammed te kuchen. „Ik heb een beetje last van een droge keel.” Hij krijgt een flesje met prikwater aangereikt. „Bedankt! Mag ik het flesje houden?”, vraagt hij. In de verte wijst hij naar een prullenbak. „Wollah, deze gaan met mij mee. Kijk hoeveel blikjes erin zitten!”
Tijdens zijn jacht naar blikjes probeert hij de stad ook schoon te houden. In de speeltuin raapt hij glasscherven van een wijnfles op en gooit hij ze in de prullenbak. „Nee, nee, dit kan echt niet”, zegt hij hoofdschuddend. „Een hond had hier zomaar in kunnen stappen.”
Afvalbakken waar blikjes uitpuilen, waaruit de vloeistof loopt, zijn schatkisten. Sinds de invoering van statiegeld (15 cent) op blik in april neemt het aantal blikjes dat wordt ingeleverd met miljoenen per week toe, meldt Statiegeld Nederland. Zij zijn verantwoordelijk voor het statiegeldsysteem op plastic flessen en blik in Nederland. Het statiegeld op blikjes is bedoeld om zwerfafval tegen te gaan, maar er worden steeds meer containers overhoop gehaald. Vuilniszakken worden opengescheurd en mensen steken hun handen in prullenbakken om te grabbelen naar blikjes en flesjes die geld waard zijn. Maar de geldprikkel werkt, ziet Dirk Groot, zwerfafvalonderzoeker die zichzelf de ‘Zwerfinator’ noemt. Hij raapt en documenteert zwerfafval, vrijwillig én in opdracht van de overheid. In vergelijking met vorig jaar vond hij in het tweede kwartaal 57 procent minder blikjes.
Grabbelen
Mohammed is niet de enige die op jacht is naar blik. „Kijk”, zegt hij, „hierzo zie je een deuk in de berm, dat is een van de vele verstopplekken waar daklozen hun vuilniszakken met blikjes en flesjes bewaren.” Vroeger stal hij de zakken van anderen, maar nu doet hij dat niet meer. „Ik vind het zielig voor ze.” Even verderop ziet hij natte flesjes. „Ah, shit! Ik heb de grijptang bij de vorige prullenbak laten liggen.” Zo erg lijkt hij het niet te vinden. Hij trekt zijn werkhandschoenen aan en raapt de flesjes op. „Oké, kom, kom. De volgende prullenbak is altijd jackpot.”
Mohammed heeft een aantal vaste adressen van mensen die voor hem zakken met blikjes en flesjes verstoppen
In stadscentra wordt veel rommel gemaakt door mensen die zoeken naar het blikken goud. „Die troep is de hele nacht aan het rondwaaien, aangezien gemeenten de openbare prullenbakken pas in de ochtend legen”, zegt Groot. Om dit te voorkomen, zijn er in sommige steden doneerringen geplaatst. Dit zijn ijzeren ringen rond openbare vuilnisbakken waar mensen flessen en blikken in kunnen zetten, zodat anderen het op een waardige manier kunnen verzamelen voor statiegeld. Of de prullenbakken hebben kleinere openingen, om grabbelen en groot afval te weren. En op sommige recreatieplekken staan er helemaal geen prullenbakken om zwerfafval tegen te gaan. „Deze middelen werken prima. Mensen nemen hun eigen afval mee als er geen prullenbak staat.”
Maar alsnog zijn er structureel gezien, vanuit de gemeente, betere plannen nodig voor het ophalen van afval, vindt Groot. Sinds de invoering van statiegeld op flesjes raken de prullenbakken minder vol en de verwachting is dat er dit jaar ook een grote afname zal zijn van blikjes in prullenbakken. „Dit betekent minder afval, kosten en lekkage door overvolle bakken, en betere recycling”, zegt Groot, die de cijfers hierover bijhoudt.
Prullenbaksleutel
Mohammed verdient tussen de 500 en 1.000 euro per maand met statiegeld. Hij houdt dit geheim, omdat hij naast zijn daklozenuitkering van zo’n 345 euro niet meer dan 150 euro mag bijverdienen. Daarom is hij op zijn hoede en wil hij niet met zijn achternaam in de krant staan. „Ik ben bang dat ik vandaag niet zoveel ga ophalen, omdat het sinds gisteravond aan het stormen is”, zegt Mohammed. Hij heeft een aantal vaste adressen van mensen die voor hem zakken met blikjes en flesjes verstoppen. „Die haal ik altijd rond vijf uur op.” Ook verdient hij een extra zakcentje met het verhuren van driekantsleutels. Die heeft hij „via via” gekregen. „Voor 5 euro per uur mag een dakloze mijn prullenbaksleutel lenen.” Het komt voor dat daklozen met elkaar op de vuist gaan om de zakken te bemachtigen. Mohammed doet dit niet. „Ik bewaar de zakken op mijn kamer. En het gaat niet stinken, hoor. Ik spoel ze altijd af.”
In de blikjes zitten vaak nog resten (fris)drank, wat aanvankelijk leidde tot plakkerige statiegeldautomaten, extra schoonmaak door het winkelpersoneel en rijen voor de inleverpunten. Daarom staan er inmiddels in de helft van de Nederlandse supermarkten vernieuwde statiegeldautomaten. „Door de plakkerige blikken ontstonden er complicaties met de banden, daarom hebben we die er uitgehaald”, vertelt René Hissink, directeur van Tomra, fabrikant van statiegeldautomaten. De blikjes en flesjes worden nu direct in of achter de automaat opgevangen en platgewalst. „De nieuwe methode zorgt voor een hoop ruimtebesparing en minder viezigheid”, zegt Hissink.
In het verleden had Mohammed een „slim trucje” om de automaten te manipuleren. „Ik bond een touwtje vast aan de hals van een fles en die stopte ik vervolgens in de statiegeldautomaat. De barcode werd oneindig vaak gelezen zonder dat het flesje werd ingenomen”, zegt hij grinnikend. Maar volgens hem is het al jaren niet meer mogelijk om met de automaten te sjoemelen. Hissink beaamt dat. „Het komt wel eens voor dat iemand een barcode uitknipt en die op een wc-rol plakt en vastbindt aan een stuk visdraad, maar onze apparaten zijn niet voor de gek te houden”, zegt hij lachend. De automaten meten de inhoud, het gewicht, de materiaalsoort en omvang. Ook registreren ze in welke richting de blikjes bewegen.
375 miljoen euro statiegeld
Per vol kalenderjaar komen er zo’n 2,5 miljard blikjes op de markt in Nederland. En elk ingeleverd blik levert 15 cent op. „Ik verwacht dat er dit jaar zo’n 375 miljoen euro aan statiegeld verdiend zal worden”, vertelt Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland.
Het geïnde statiegeld van de verkochte blikken gaat naar de producenten en importeurs van de blikken. Om het statiegeldsysteem te optimaliseren zijn er ook inleverpunten op onderwijsinstellingen, festivals en stations geplaatst. „Deze statiegeldautomaten hebben de optie om via een QR-code de 15 cent aan een goed doel te doneren of meteen naar de eigen rekening te boeken.” Het nieuwe systeem vraagt wel verandering in het gedrag van de mensen, maar volgens Gianotten verloopt het succesvol. „Neem Zweden als voorbeeld: daar worden de blikjes al sinds 1983 succesrijk ingeleverd.”
En sinds de invoering van het statiegeldsysteem op kleine plastic flesjes in juli 2021 bevinden zich veel minder plastic flesjes in het zwerfafval, blijkt uit de Zwerfafvalmonitor die demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat, CDA) eind vorige maand naar de Tweede Kamer stuurde.
De invoering leidde tot een daling van 51 procent van kleine plastic flesjes en van 33 procent van grote plastic flessen (25 cent statiegeld) in het zwerfafval, ten opzichte van 2020. Het effect van het statiegeld op blik zal naar verwachting merkbaar zijn in de Zwerfafvalmonitor van 2023.
Ook Mohammed merkt dat er sinds de invoering van statiegeld op blik veel minder troep op straat te vinden is. „Dat is wel jammer voor mij, maar goed voor het milieu!” Het is tijd om de eerste lading naar de supermarkt te brengen. „Dit is mijn favoriete Albert Heijn om alles in te leveren.” Hij kijkt geconcentreerd naar het schermpje van de statiegeldautomaat. De eerste zak van vandaag heeft 10 euro opgeleverd. Hij koopt een fles met sinaasappelsap en twee chocoladecroissants. De rest van het geld bewaart hij. Mohammed stopt nog gauw een aantal gratis losse zakjes Marokkaanse muntthee in zijn jas en verlaat de supermarkt. „Yallah, op naar de volgende route!”