Koddige kerstoma Brenda Lee heeft na 65 jaar weer de kersthit van het jaar

Kersthits Als vanouds geven kerstevergreens de toon aan als best beluisterde popliedjes rond Kerst. Met een nieuwe video is ‘Rockin’ Around the Christmas Tree’ van Brenda Lee dit jaar de grootste hit.

Brenda Lee in de nieuwe video bij ‘Rockin’ Around the Christmas Tree’.
Brenda Lee in de nieuwe video bij ‘Rockin’ Around the Christmas Tree’.

Het kwam vast al ergens voorbij: ‘Whamageddon’. Een al jaren terug uit Denemarken overgewaaide challenge met de eenvoudige spelregel zo lang mogelijk deze maand tot aan Kerst níét naar de ultieme Wham!-kerstklassieker ‘Last Christmas’ te luisteren. Wie de eerste klanken (George Michael: „Ah, ah-ah. Ooh-woah. Oh-ho”) hoort (en herkent) in de supermarkt, via de autoradio, is af. Eenmaal ‘geraakt’ – oftewel whammed – laat je dat op sociale media weten. Op onder meer X en TikTok regent het hilarische uitschakelingen – van op de voorspelbare kerstborrel, nietsvermoedend bij de kapper tot een voorbij rijdende auto. Afgelopen week frustreerde de BBC door fanatieke ontwijkers ineens te overvallen tijdens een economisch item in een journaal.

Overigens mag de jarentachtigkerstfavoriet eenmaal in Whamhalla onbekommerd op repeat. „Last Christmas, I gave you my heart. But the very next day, you gave it away.” Zie die krankzinnige streamingcijfers van Whams ‘Last Christmas’ (1984) toch eens op Spotify: ruim een miljard keer is de song beluisterd. Nog altijd meer heeft Mariah Carey, de onbetwiste kerstprinses wier ‘All I Want For Christmas Is You’ (1995) nu ruim anderhalf miljard keer beluisterd is. En daar is Chris Rea met zijn lange, lánge rit naar huis weer. ‘Driving home For Christmas’ (1986) – goed voor haast 500 miljoen streams.

Als vanouds geven de kerstevergreens de toon aan als best beluisterde popliedjes rond Kerst. Maar ook weer valt te rekenen op nieuwe varianten van de klassieke kerstliedjes. Zo nam de Ierse indiefolkband Villagers met Lisa Hannigan een serene versie op van ‘Little Drummer Boy’. En komen The Lumineers met een ingetogen ‘Deck the Halls’ – zónder „Fa, la, la, la, la, la, la, la, la”.

https://www.youtube.com/watch?v=xvMYR7q-Gqw

Maar gelukkig valt er ook altijd te rekenen op moderne, nieuwe kerstsongs, speciaal gecomponeerde nieuwe liedjes die het decembergevoel proberen te vangen. Of dat nu warm optimistisch ingestoken is of in een sombere winterblues vanwege een verknalde Kerst, het draait in alle gevallen om een verlangen samen te zijn.

Mooi, warm en romig is de soulvolle jazz op de kerstalbums van Gregory Porter en Samara Joy. Een piekfijne versmelting van hun twee prachtige stemmen is het duet ‘What Are You Doing New Years Eve?’.

In de poprock-hoek is Jon Bon Jovi’s ‘Christmas Isn’t Christmas’ een slowburner van formaat die druipt van weemoed. De zestiger schreef een song om zijn zieke ouders een hart onder de riem te steken. Het is zeker niet de eerste kerstsong van de band. Wie herinnert zich nog tot rockballad versmolten ‘Please Come Home for Christmas’ (1992), met in de video Cindy Crawford als Bon Jovi’s liefje. Drie jaar terug kwam de frontman ook met een solo-kerstplaat: A Jon Bon Jovi Christmas.

Vrolijk maar o zo gelikt en zuurstokzoet is het poppy tegen doo-wop aanschurkende duet van de Amerikaanse presentator Jimmy Fallon met Meghan Trainor (‘Wrap Me Up’) dat draait om een wel heel persoonlijk cadeautje (zijzelf). Haaks daarop staat de sombere kerst in de gevangenis van Bright Eyes met John Prine (‘Christmas in Prison’). Terwijl Wheatus dit jaar komt met een kerstparodie, 23 jaar later, van tophit ‘Teenage Dirtbag’ (Christmas Dirtbag).

https://www.youtube.com/watch?v=4swdGWL8QfQ

En dan de onvermoeibare, immer tegen ouderdom strijdende Cher. Zij doet dit jaar van zich horen met zelfs een heel kerstalbum, Christmas. Geinig, maar goed te missen voor wie niet per se van hijgdance, een door autotune opgetilde stem en voorspelbare teksten „it’s cold outside, but it’s warm in here” houdt.

Nederkerstpop

Van eigen bodem valt naast Jaap Reesema met ‘Maar 1 Wens met Kerstmis’ vooral het lieflijke kerstdebuut ‘Where The Light Goes’ van Krezip op. Zonder drums, want drummer Bram valt nog in bij de shows van U2 in Las Vegas. Het is, in de beste kersttraditie, een warme uitnodiging met piano, strijkers en koor tot het vieren van Kerst.

Geestig wel is het nummer dat cabaretier Merijn Scholten maakte: ‘Kleine Boom’. Zijn typetje Fred viert solo Kerst en ziet daar ook de voordelen van: lekker alle gourmetpannetjes voor zichzelf. („We hebben een kleine boom dit jaar, maar ik red me prima, ik maak er gewoon het beste van”).

Maar de opvallendste bijdrage aan Kerst 2023 levert een oude bekende: zangeres Brenda Lee. Amper dertien jaar was ze toen ze in 1958 ‘Rockin’ Around the Christmas Tree’ opnam. Liedjesschrijver Johnny Marks, leverancier van menig bekend kerstliedje – neem bijvoorbeeld ‘Rudolph, the Red-Nosed Reindeer’, wilde destijds speciaal dat de piepjonge Lee het zong. Ze was een kindster, kreeg al op haar tiende een platencontract. Haar voor haar leeftijd ouwelijke stem paste precies bij de rockabilly song, vond Marks. Grappig detail: het liedje is geschreven en opgenomen in de zomer.

Nu, vijfenzestig jaar later, topt de stokoude klassieker plots de Amerikaanse Billboard Hot 100. Hoe dit kan? De populariteit van de song is van alle jaren. Rond Kerst duikt ‘Rockin’ Around…’ altijd weer op, zoals je ook al jaren van Mariah Careys topnotering zeker kan zijn. Maar nu is er ineens een zoete videoclip met de 79-jarige Brenda Lee ‘rockin’ rond de kerstboom als koddige kerstoma.

Maar wacht wel even: die stem! Lee playbackt het liedje met die stem van tóén. De zangeres, die zo’n twintig jaar geleden stopte met haar zangcarrière, lacht zich vast rot om de royalty’s.

In tijdschrift Variety zegt Lee trots te zijn eindelijk op 1 te staan. Dankzij haar label, dat er nieuwe energie in stak (lees: flink wat marketinggeld), en haar loyale fans. Jarenlang bezette ze de tweede plek achter Mariah Careys ‘All I Want For Christmas Is You’. Maar: „Een goede song laat zich niet tegenhouden.”

https://www.youtube.com/watch?v=TFsZy9t-qDc