KNVB trekt proflicentie Vitesse in

De licentiecommissie van de KNVB heeft maandagavond definitief de proflicentie van voetbalclub Vitesse ingetrokken. De club kan daardoor niet meer deelnemen aan de Keuken Kampioen divisie. Dat heeft de licentiecommissie van de KNVB vanochtend bekendgemaakt.

De club probeerde de afgelopen weken een investeerder te vinden die de club met een injectie van vele miljoenen wilde redden van de ondergang. Vitesse had tot maandag de tijd om een sluitende begroting aan te leveren bij de licentiecommissie. Maar dat lukt niet.

„Het ontbreken van een bankrekening, het ontbreken van een controlerend accountant en het gegeven dat geen sluitende begroting kon worden aangeleverd, maken het onmogelijk om de licentie van Vitesse te laten voort bestaan voor het seizoen 2024/2025”, schrijft de licentiecommissie in een toelichting.

Door het intrekken van de proflicentie wordt Vitesse in principe teruggezet naar de vijfde klasse, het laagste niveau in het amateurvoetbal. De club gaat in beroep tegen de intrekking bij de beroepscommissie van de KNVB, maakte Vitesse dinsdagochtend direct bekend. Voordeel voor Vitesse is dat die commissie ook kijkt naar de situatie op dat moment, waarbij een eventueel goed uitgewerkt en onderbouwd reddingsplan nog soelaas kan bieden. Mocht het besluit van de licentiecommissie daar stand houden dan is een gang naar de rechter nog mogelijk. Maar die stappen kosten tijd en die is er nauwelijks omdat de competitie half augustus al begint.

De Arnhemse club kwam maandag nog met een nieuwe redder op de proppen, de Nederlandse zakenman Guus Franke. Hij bestiert een Nederlands-Zwitsers investeringsfonds en zou bereid zijn geweest om miljoenen in de redding van Vitesse te steken. Maar de licentiecommissie schrijft in een persbericht nu dat er „door Vitesse beperkt documentatie” is aangeleverd bij de licentiecommissie over Franke en dat die onvoldoende was.

Miljoenenschuld

Vitesse kampt met een miljoenenschuld die de club direct in het voortbestaan bedreigt. De grootste schuldeiser is de Amerikaanse zakenman Coley Parry, die in september 2022 nog gepresenteerd werd als nieuwe eigenaar van de club. Hij zou de club overnemen van de Russische eigenaar Valery Oyf en in afwachting van de goedkeuring van de overname leende hij vast miljoenen aan Vitesse, die hij later zou omzetten in eigen vermogen.

Maar begin dit jaar zette de licentiecommissie van de KNVB definitief een streep door deze overname, omdat de onbekende investeringsclub Common Group van Parry niet kon aantonen of hij genoeg geld had, waar dat vandaan moest komen en welke investeerders erachter zaten. Sindsdien eiste hij zijn geld terug, een bedrag dat door torenhoge rentes en boetes inmiddels was opgelopen tot 14,3 miljoen euro. Een nieuwe eigenaar van Vitesse moest overeenstemming met Parry bereiken over deze schuld. Dat lukte de afgelopen weke niet, hoewel Vitesse dinsdag meldt dat Franke en Coley „een akkoord op hoofdlijnen” hebben bereikt.