‘Kledingmerken importeren grootschalig kleding naar EU die door Oeigoerse dwangarbeiders is gemaakt’

Kleding die gemaakt wordt door Oeigoerse dwangarbeiders wordt op grote schaal naar Europa geïmporteerd, zo blijkt uit onderzoek van Oeigoerse belangenorganisaties en het Helena Kennedy Centre for International Justice. De onderzoekers noemen 39 grote merken, waaronder Mango, Primark, H&M, Vero Moda en luxemerken als Hugo Boss, Tommy Hilfiger en Prada.

De Oeigoeren zijn een moslimminderheid binnen China, die door de Chinese overheid op grote schaal worden opgesloten in zogenoemde ‘heropvoedingskampen’, die door mensenrechtenorganisaties worden beschreven als concentratiekampen. Ook worden ze ingezet voor dwangarbeid. Volgens de onderzoekers komt 23 procent van de wereldwijde katoenproducten uit Xinjiang, de thuisregio van de Oeigoeren.

De modebedrijven zeggen zelf geen aanwijzingen te hebben dat Oeigoerse dwangarbeiders onderdeel zijn van hun productieketens, maar volgens de onderzoekers zijn onafhankelijke controles in Xinjiang nagenoeg onmogelijk. Ook zien de onderzoekers dat veel bedrijven heimelijk strategieën toepassen om de rol van Oeigoerse dwangarbeiders in hun productieketen te verdoezelen. Zo veranderen ze bijvoorbeeld de namen van productiebedrijven waarvan bekend is dat ze Oeigoerse dwangarbeiders gebruiken. „Deze strategieën tonen dat bedrijven nog altijd profiteren van dwangarbeid, maar dat verhullen onder een dunne sluier van legitimiteit.”


Lees ook
Nederland ondertekent met 21 landen brief tegen onderdrukking Oeigoeren

Oeigoeren verlaten de moskee in de stad Hotan, in Xinjiang.


Leeslijst