Klaus Schwab, oprichter van The World Economic Forum, stopt als voorzitter

De oprichter van The World Economic Forum (WEF), de 86-jarige Klaus Schwab, stopt in januari 2025 als uitvoerend voorzitter. Dat heeft Schwab woensdag gemeld in een interne mail aan het personeel van het WEF. Hij heeft wel de intentie om achter de schermen aan te blijven als toezichthouder.

Het is nog niet duidelijk wie Schwab zal opvolgen. In de volgende bijeenkomst van het WEF, eind januari volgend jaar, wordt zijn opvolging volgens persbureau Bloomberg bekend. Momenteel is voormalig Noors minister van Buitenlandse Zaken, Børge Brende (58), de vicevoorzitter van de organisatie.

Schwab richtte het WEF in 1971 op. In het Zwitserse Davos komt jaarlijks de politieke en economische wereldelite bijeen. Directeuren, bankiers, toppolitici en filantropen debatteren er over geopolitiek en economie – voor critici is het WEF dan ook een evenement met elitair en kapitalistisch karakter.

Sinds de laatste jaren zijn er ook steeds meer journalisten, maatschappelijke organisaties, ngo’s en actiegroepen aanwezig. In de afgelopen jaren komt Schwab steeds vaker terug in verzonnen complottheorieën waarin wordt beweerd dat hij lid is van een satanische sekte. Ook andere onbewezen verhalen over Schwab als wereldoverheersende poppenspeler die banden heeft met Satan doen de ronde, en dat zijn vader een nauwe relatie had met Adolf Hitler.


Lees ook
Wat gebeurt er echt op het World Economic Forum in Davos?

Beveiligers  lopen  bij het Davos Congrescentrum waar  deze week het World Economic Forum wordt gehouden. Voor veel van de circa 2.700 deelnemers is het vooral een netwerkbijeenkomst.