Klassiek in een popjasje: concertformule Pieces of Tomorrow werkt als een tierelier

Rinkeldekinkel, daar stuitert het eerste flesje door de volgepakte Grote Zaal van TivoliVredenburg. Dirigent Lorenzo Viotti werpt een olijke grijns naar ergens boven in vak D, zijn armen al omhoog geheven voor de eerste noten van Dvořáks Zevende symfonie. Geen zorgen, glasgerinkel hoort er gewoon bij op het Pieces of Tomorrow Festival, woensdagavond in TivoliVredenburg.

Klassiek in een popjasje: dat is het concept van de succesvolle concertformule waarmee het Utrechtse muziekgebouw jong publiek – dertigers en veertigers – naar klassieke muziek trekt. Aan de muziek wordt in de regel niet getornd, wel aan alles eromheen. Gekleurd licht en rookmachines zorgen voor sfeer, drankjes mogen mee de zaal in en de vaste host, dj St. Paul, draait voor- en achteraf plaatjes en praat de avond aan elkaar. Dat de serie, net als TivoliVredenburg zelf, nu tien jaar bestaat, is reden voor feest: voor nog geen drie tientjes kun je je een avond lang laven aan twee symfonieorkesten, twee ‘sets’ orgelmuziek, minimal music met Cello Octet Amsterdam, opera-aria’s door mezzosopraan Georgia Burashko, en meer.

Met Dvoráks symfonie, een „rollercoaster of emotions” volgens Viotti, maakt de avond alvast een vliegende start. Nog voor het Nederlands Philharmonisch Orkest één noot heeft gespeeld, breekt er een oorverdovend applaus los, gejuich en gefluit incluis. Het openingsconcert blijkt later bij veel bezoekers favoriet, als ze met glinsterende oogjes vertellen hoe ‘episch’ deze belevenis was.

Drommen jong publiek

De looks van Viotti, die sinds zijn aantreden als chef van het Nederlands Philharmonisch drommen jong publiek naar de concertzaal lokt, blijven niet onopgemerkt. Maar even vaak gaat het over hoe hij meeslepend dirigeert en de context die hij biedt bij de symfonie. Opvallend: niet alleen de achtergrondinfo wordt gewaardeerd, maar ook het feit dat die volgt uit vragen van host St. Paul. Achter het podium zitten Jos (26), en Emma (30), die vaker naar ‘Pieces’ komt: „Ik houd van die interactie. En het is fijn dat zo’n concert wat korter duurt. Voor een lang stuk als de Matthäus Passion is mijn aandachtsspanne te kort. Thuis luister ik niet zo naar klassiek. Ik kom echt voor de live-ervaring, dan word je er helemaal in meegezogen.”

Word je toch niet door de muziek gegrepen? Geen zorgen: Stilletjes in- en uitsneaken mag natuurlijk!, meldt het blokkenschema. Dat is een geruststellende gedachte, vindt menig bezoeker. Kim en Dennis (beiden 34) gaan na twee minuten koormuziek in kamermuziekzaal Hertz op zoek naar iets anders. Pärt en Bruckner door de Utrechtse Studenten Cantorij vinden ze mooi, maar het is „toch wat te veel het kerkgevoel”. De laagdrempeligheid van Pieces of Tomorrow („niet zo strak in het pak”) is fijn, zegt Kim, die thuis graag de pianomuziek van Einaudi, Yiruma en Tony Ann opzet.


Lees ook
Noord Nederlands Orkest keert Tsjaikovski binnenstebuiten voor nieuw publiek

De Groningse Oosterpoort stond zaterdagavond in het teken van de Vierde Symfonie van Tsjaikovski in de nieuwe serie ‘Masterpiece’ van NNO en de SPOT-theaters.

Opzwepende percussieklanken

Even daarvoor stijgen er opzwepende percussieklanken op uit de richting van de bar. Onder leiding van Hans Zonderop, eerste slagwerker bij het Radio Filharmonisch Orkest, wagen festivalgangers zich op snare drum, pauken, grote trom, bekkens en tam-tam (een gong zonder duidelijke toonhoogte) aan Ravels Boléro. Bij de climax wordt het een dolle boel. „Zie je nou wel dat slagwerk het leukste is wat er is?”, grapt Zonderop. Zijn workshop levert de breedste smiles van de avond op.

De afgelopen jaren ontstonden meer concertvormen om jonger publiek te bereiken, vaak rond grote orkestwerken. Het Concertgebouworkest heeft de serie Essentials, bij het Residentie Orkest is er RO NOW, en Spot Groningen en het Noord Nederlands Orkest kwamen onlangs met Masterpiece. „De hele wereld is op zoek naar nieuw publiek voor klassieke muziek”, zegt programmeur Peter Tra. „Maar vaak sneuvelen nieuwe formats na een keer of zeven. Ons geheim is denk ik dat het publiek elkaar herkent, en dat ze ons als TivoliVredenburg vertrouwen.” Want dat is de troef van Pieces: het beoogde publiek bezoekt het gebouw al voor andere concerten en voelt zich er thuis. „Als het Concertgebouw mensen wil trekken die normaal naar Paradiso gaan, ligt dat echt anders.”

Ook steeds meer wat oudere concertgangers mengen zich door de jaren heen in het Pieces-publiek, meldt Tra. Mirande (62) en Ronald (61) bijvoorbeeld. In de Grote Zaal zitten ze klaar voor de stomme film Phantom of the Opera uit 1925, met een liveorgelsoundtrack door Berry van Berkum. „Misschien dat het jongere mensen tegen de borst stuit dat gewone klassieke concerten wat stijver zijn”, oppert Ronald. „Daar voel ík me al jong!”, lacht Mirande. „Onze kinderen zijn met Pasen weleens naar de Matthäus Passion geweest, dat vinden ze cultureel verantwoord. Maar zo’n avond als deze zouden ze veel leuker vinden.” En de muziek zelf? „Die is heel toegankelijk.”

Die conclusie klinkt deze avond vaker onder bezoekers. Het is een optimistische boodschap voor de klassieke muziek, en voor TivoliVredenburg: Pieces of Tomorrow is here to stay. Met de vallende bierflesjes valt het overigens reuze mee: die zijn op één hand te tellen, net zo vaak als de uit broekzakken kletterende telefoons in het Concertgebouw.

De volgende concerten van Pieces of Tomorrow zijn op 26/9 (Brahms ‘Vierde symfonie’), 21/11 (kamermuziekeditie met het Redon Pianokwartet), 14/12 (Bachs ‘Weihnachtsoratorium’) en 19/12 (Tsjaikovski’s ‘Notenkraker’). Info: tivolivredenburg.nl


Lees ook
Klassifest is ‘klassieke muziek’ met bier. Vooral Slagwerk Den Haag kreeg Paradiso in hypnose

Violist Merel Vercammen en accordeonist Wilco Oomkes op Klassifest,  in de kleine zaal van Paradiso in Amsterdam.