Kinderen van gescheiden ouders geven hun leven een lager cijfer

Kinderen met gescheiden ouders zijn minder positief over hun leven dan kinderen met ouders die samen zijn. Die conclusie trekt de Kinderombudsman in een onderzoek dat woensdag is gepubliceerd, op basis van enquêtes met kinderen. Kinderen van gescheiden ouders beantwoorden met name vragen over de band met hun ouders negatiever dan andere kinderen, zoals voorbeeldgedrag van ouders, hun aandacht en liefde voor hun kinderen en de stabiliteit en continuïteit die ze thuis bieden.

De Kinderombudsman neemt sinds 2016 elke twee jaar enquêtes af bij kinderen tussen de 8 en 18 jaar. De vragen gaan bijvoorbeeld over of kinderen genoeg eten, goede verzorging, liefde, aandacht en structuur thuis krijgen. Voor dit onderzoek werd de data van al deze enquêtes bekeken.

Kinderen van gescheiden ouders gaven bij alle vragen een negatiever antwoord

Kinderen van gescheiden ouders gaven bij alle vragen een negatiever antwoord en beoordeelden hun leven met een lager cijfer. Als ouders „niet normaal” met elkaar omgaan, bij bijvoorbeeld complexe scheidingen, zijn de scores nog lager.

In totaal werden 7.520 kinderen bevraagd, waarvan 1.210 een vreedzame en 707 een complexe scheiding hebben meegemaakt. Hun antwoorden werden vergeleken met die van de 5.603 kinderen die geen gescheiden ouders hebben. Meisjes hebben volgens het onderzoek meer last van een scheiding dan jongens.

Noodoproep

De negatieve impact die kinderen ervaren is kwalijk, stelt Kinderombudsman Margrite Kalverboer. „De afwezigheid van een goede relatie met de ouders kan een kind voor het leven tekenen.” Volgens haar krijgen minimaal 40.000 kinderen per jaar te horen dat hun ouders uit elkaar gaan.

Kalverboer doet naar aanleiding van het onderzoek een „noodoproep” aan ouders om bij een scheiding „samen ouders te blijven voor een kind”. De onderzoekers adviseren ouders en professionals onder andere om de belangen van het kind voorop te stellen bij een scheiding. Ook concluderen ze dat de overheid zou moeten kijken naar betere hulpvoorziening aan ouders bij scheidingen, gericht op het herstellen van de band tussen ouders en kind.

Kalverboer gunt deze kinderen dat hun ouders „normaal met elkaar om gaan” en dat zij de ruimte krijgen om van beide ouders te houden. „Ik kan me goed voorstellen dat dit soms een enorme opgave is, want ouders gaan niet voor niets uit elkaar. Laten we deze opgave bespreekbaar maken.”


Lees ook

Rapport: dwang om beide ouders te blijven zien na een scheiding, kan kinderen beschadigen

Hard optreden tegen een van de gescheiden ouders kan averechts werken, stellen onderzoekers.


Lees ook

Ben ik als gescheiden vader een volwaardige ouder?

Ben ik als gescheiden vader een volwaardige ouder?