N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Het is 1 juli 2023 exact 150 jaar geleden dat slavernij werd afgeschaft in Suriname en het Caribische deel van het Koninkrijk. Op 1 juli 1873 kwam er daadwerkelijk een einde aan, toen ook in Suriname – tien jaar nadat het besluit was genomen – ‘vrijgemaakten’ waren verlost van hun ketenen. Dat moment wordt zaterdag herdacht en gevierd op verschillende plekken in Nederland en daarbuiten. Keti Koti betekent dit keer de aftrap van een herdenkingsjaar waarin door middel van evenementen en activiteiten op verschillende momenten wordt stilgestaan bij het verleden en de doorwerking van de slavernij in het leven van mensen nu.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn om 14.00 uur bij de nationale herdenking in het Oosterpark in Amsterdam aanwezig. De verwachting is dat Willem-Alexander, in navolging van premier Mark Rutte (VVD) eind vorig jaar, excuses gaat aanbieden. Bij de herdenking zijn verder nazaten uit de Afro-Surinaamse en de Afro-Caribische gemeenschap aanwezig, als ook premier Rutte, ministers Sigrid Kaag (Financiën, D66) en Franc Weerwind (Rechtsbescherming, D66).
Lees ook: Na de slavernij-excuses is er lof voor inzet kabinet, maar ook onvrede
Bijna alle ministers en staatssecretarissen zijn aanwezig bij herdenkingen. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA) is in Suriname, minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) op Curaçao, Hugo de Jonge (Volkshuisvesting, CDA) op Bonaire en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninksrijksrelaties, D66) begint de dag op Sint-Maarten, vliegt daarna naar Saba en sluit de dag af op Sint-Eustatius.
Excuses in Zeeland
Naast de nationale herdenking in Amsterdam wordt er op meer plekken in het land stilgestaan bij Keti Koti. Zo bieden in Zeeland zowel de provincie als de gemeente Middelburg en de gemeenteraad van Vlissingen excuses aan voor het slavernijverleden tijdens verschillende ceremonieën. In de stad Utrecht wordt een monument onthuld.
In Amsterdam vindt verder het Keti Koti Festival plaats, dat vanwege de verwachte drukte dit jaar van het Oosterpark naar het Museumplein is verplaatst. Daar is ook de nationale herdenking live op schermen te volgen. Tijdens het festival treden onder anderen artiesten als Berget Lewis, Akwasi en Jeangu Macrooy op.
Lees ook: Elke groep Surinamers heeft z’n eigen koloniale pijn