Kerstmedley op bierflesjes en dressuur met (zelfgespeelde) rendieren: repeteren met de Ashton Brothers

Reportage

In een ijskoude Haarlemse repetitieruimte repeteren de Ashton Brothers voor hun kerstvoorstelling. „Ik krijg er een warm gevoel bij dat hele families komen kijken.”

De rolstoel-act van de Ashton Brothers in ‘A Medicine Show’ (2020). Met vlnr: Friso van Vemde Oudejans, Timo Bakker, Pim Muda, Guyllaume Wibowo en Joost Spijkers.
De rolstoel-act van de Ashton Brothers in ‘A Medicine Show’ (2020). Met vlnr: Friso van Vemde Oudejans, Timo Bakker, Pim Muda, Guyllaume Wibowo en Joost Spijkers. Foto Floris Heuer

Het is dickensiaans winterkoud in de repetitieruimte van de Ashton Brothers. „De verwarming is kapot”, verontschuldigt Pim Muda zich, één van de kernleden van het variétégezelschap, met zijn jas aan. Een petieterig elektrisch kacheltje doet vergeefs zijn best.

Bij Kerstmis denk je aan samen rond de boom de kou en sneeuw ontvluchten. In dat opzicht vormen de barre omstandigheden in het vervallen Haarlemse pand een passend romantisch decor voor de kerstshow waaraan de Ashtons werken, vanaf komende donderdag te zien in de Stadsschouwburg van Haarlem, onder de titel Paleis der Wonderen. Ook Niek Takens en Guyllaume Wibowo, samen het duo Niek & Guy, vorig jaar finalisten van het Amsterdams Kleinkunstfestival, maken deel uit van de groep, die internationaal vermaard is door hun aansprekende mix van acrobatiek, muziek en clownerie.

Deze ochtend staan twee onderdelen op het programma. Muda: „We gaan de bierflesjes stemmen voor de kerstmedley en de rolstoel-act oefenen.” Dat verklaart dat collega Joost Spijkers met armen vol lege bierflesjes langsloopt: „Het is niet wat het lijkt.”

In de zaal pompt Timo Bakker de banden op van de rolstoelen: kuipstoeltjes met grote wielen en kleine voorwieltjes. De mannen rijden rondjes door de ruimte, schijnbaar chaotisch, tot ze overgaan in patronen en synchronie. Uit de laptop op de grond komt showmuziek. Muda telt: vijf, zes, zeven, acht. Voor een denkbeeldig publiek worden benen ritmisch gekruist in de lucht en wapperen ze met hun handjes.

Het nummer staat op het repertoire en een paar keer kijken ze samen op een telefoon naar opnames om te zien hoe het ook alweer moest. In de choreografie wordt deze keer ruimte gehouden voor de bejaarde ballerina Truus Tullemans, die net als in Ashtonia (2017) weer meedoet. Het idee is dat ze tijdens de show steeds jonger wordt, zegt Muda. „Tot ze topfit ten hemel gaat”, vult Spijkers aan. Eenmaal bezig kunnen de jassen even uit.

In een andere ruimte staan bier- en wijnflessen klaar, met op de etiketten de noten aangegeven. Vingers worden natgelikt, in flessenhalsen gestoken en dan wordt onder leiding van Friso van Vemde Oudejans Stille nacht ingezet, op percussie van ploppende geluiden. De toon vinden en de overgangen in de medley strak krijgen, is nog niet makkelijk. Een uur werken ze gestaag door. „Ik krijg er zere vingers van”, zegt Spijkers, die deze techniek niet meer gewend is.

De schouwburg van Haarlem was de inspiratie voor de kerstshow, hun eerste ooit, vertelt Muda. „Het is zo’n mooi gebouw, een klassieke schouwburg, met rood pluche, kroonluchters, ronde vormen, warm en mysterieus. Als ik erlangs fiets, moet ik aan Kerst denken.” Spijkers: „Het is een plek waar de verbeelding vanzelf op gang komt.”

Bij de première van hun show Brothers, eerder dit jaar, gaf collega Van Vemde Oudejans hoog in de lucht een duwtje aan de kapitale kroonluchter in de zaal. Muda: „Friso kon het niet laten, maar iedereen die eronder zat, trok wit weg. Het was wel spannend. En de directeur vond het minder geslaagd. Maar Friso had van tevoren gecheckt of het allemaal goed vastzat.”

Wij staan als één familie op het podium: een ballerina van tachtig, twintigers Niek en Guy en wij veertigers daartussen. Drie generaties die elkaar ondersteunen

Familie

Muda heeft een speciaal gevoel bij Kerst. „Kerst is voor mij nostalgie. Als kind in Groningen ging ik naar de pantomimes van De Voorziening, geleid door Matthijs Rümke. Dat maakte grote indruk op mij. Dus ik ben wel met het kerstvirus besmet. Ik krijg er een warm gevoel bij dat families gezellig met opa en oma naar ons komen kijken en daarna lekker de stad ingaan en een borreltje drinken.”

Spijkers: „Wij staan ook als één familie op het podium: een ballerina van tachtig, twintigers Niek en Guy en wij veertigers daartussen. Drie generaties die elkaar ondersteunen.”

De Ashtons spelen ook een aantal kerstige nummers, zoals de medley. Spijkers: „Het verhaal is dat we nog één keer met die oude moeder van ons het toneel op gaan, omdat zij dat zo graag wil.” Muda: „We doen ook een dressuur met rendieren. Maar die rendieren zijn we natuurlijk zelf.” Spijkers: „Heel kort spelen we de Christmas Carol in een fysieke, magische act. En Jan Aarntzen, onze vaste vormgever, heeft mooie kerstdoeken ontworpen.”

De nieuw aangesloten Niek en Guy hebben hun eigen inbreng. Niek Takens is goochelaar en Guyllaume Wibowo is van oorsprong balletdanser, maar heeft zich ook als muzikant en goochelaar ontwikkeld.

Dit jaar draaiden de twee volledig mee bij het maken van Brothers. Bij eerdere shows werkten ze al los mee of verzorgden het voorprogramma. Dit keer dachten ze mee bij het bedenken van acts. „Heel vet”, zeggen ze allebei. Volgend seizoen gaat hun debuutshow in première, in regie van Van Vemde Oudejans. De banden zijn nauw.

Met hun ideeën voegen ze iets nieuws aan de Ashtons toe. Takens: „Wij denken vanuit magie en illusie.” Wibowo: „Net als de Ashtons houden we van knutselen, maar wij bouwen dan bijvoorbeeld een zweefsysteem om dingen te laten zweven.”

Takens was meermaals Nederlands kampioen goochelen. Zijn specialisme is ‘manipulatie’, oftewel vingervlugheid. „In dit geval met kaarten en confetti.” Wibowo lacht: „Dat klinkt suf. Maar het is supertof.” Takens: „Mensen kennen Hans Klok en Hans Kazan, maar er is nog zoveel meer mogelijk. Dat laat ik graag zien.”

Wibowo was als kind al „groot fan” van de mannen met wie hij nu werkt. „Ik danste én speelde muziek, maar mij werd gezegd dat ik moest focussen op één genre. Daar was ik het niet mee eens. Kijk maar naar de Ashton Brothers, zei ik. Je kan alles doen.”

Ashton Brothers: ‘Paleis der wonderen’. Van 21/12 t/m 7/1 in de Stadsschouwburg Haarlem. Info: www.ashtonbrothers.nl