Keniaanse president zwicht na protesten: omstreden belastingwet in de prullenmand

Een kruiwagen is het symbool van president William Ruto van Kenia. De ‘hustler-president’ gebruikte het in zijn campagne en hij liet het op het presidentiële vaandel afbeelden. In zijn eigen woondistrict Eldoret stond zo’n kruiwagen op een hoge paal bij wijze van monument. Terwijl over het hele land de kreet „Ruto must go” resoneerde, haalden demonstranten de kruiwagen afgelopen week neer.

Woensdag heeft Ruto bakzeil gehaald. Na de massale demonstraties van de afgelopen dagen tegen zijn voorgestelde belastingverhogingen trok hij het wetsvoorstel dat hierover ging alsnog in. Hij probeert zijn gezicht te redden nu de hele natie om zijn aftreden roept.


Lees ook

Klasse-overstijgend protest van een nieuwe generatie doet denken aan de Arabische Lente

Demonstranten in Nairobi blijven slogans roepen terwijl de Keniaanse politie dinsdag het waterkanon inzet.

„We moeten nu bezuinigingen in het regeringsapparaat aanbrengen”, zei hij in een persconferentie. „Ook in het kantoor van de president”, voegde hij daaraan toe. „We moeten corruptie bestrijden. En we gaan met alle betrokken partijen praten over een nieuwe begroting.”

Terwijl de voorzitter van de Keniaanse artsenvereniging zegt dat dinsdag 22 mensen bij het politie-optreden tegen de demonstranten zijn omgekomen, houdt Ruto het in zijn persconferentie op zes dodelijke slachtoffers.

De verhoogde belastingen en de arrogantie van de politieke klasse maakten explosie van volkswoede mogelijk

Hoogverraad

Twee jaar na zijn verkiezing is het aanzien van de Keniaanse leider, die zich presenteerde als president voor de armen, veranderd in dat van de onderdrukker van de gewone man. Zijn brede glimlach met ontblote witte tanden die zijn imago bepaalde op zijn talrijke buitenlandse reizen, had dinsdagavond na een dag van pandemonium plaatsgemaakt voor een gespannen en boos gezicht. Hij stelde op televisie de deelnemers aan de massale betogingen tegen de hogere belastingen gelijk aan criminelen en sprak over hoogverraad.

Maar een dag later trok hij het controversiële wetsvoorstel dat tot de hogere belastingen zou leiden dus alsnog in. Terwijl dinsdag demonstranten probeerden het parlement te bezetten, waren ze donderdag van plan het presidentiële paleis over te nemen.

Het begon allemaal vreedzaam. Jongeren, veelal uit de middenklasse, entameerden met hun smartphones acties tegen de zogenoemde finance bill. Niet zoals gebruikelijk in Kenia aan de hand van politieke leiders, maar via platforms als TikTok en X (voorheen Twitter) wisten ze in alle steden in alle uithoeken van het land mensen op de been te krijgen.

Dinsdag zwollen die massa’s aan, jongeren uit alle sociale lagen, ook uit de getto’s sloten zich aan . De politie schoot eerst met traangasgranaten op de vreedzame betogers en toen deze zich daardoor niet lieten tegenhouden met kogels. Het toneel was klaar voor een gewelddadige confrontatie, die zich in de middag voltrok rond het parlement en elders in het land rond de huizen van parlementariërs die voor het wetsvoorstel stemden en als straf daarvoor hun bezittingen in vlammen zagen opgaan.

De verhoogde belastingen en de arrogantie van de politieke klasse maakten deze explosie van volkswoede mogelijk. Kenia zit in de schulden, niet overmatig veel, zoals landen als Zambia en Ethiopië, maar toch gaat meer dan 70 procent van het bbp naar de afbetaling ervan. Grote schulden werden gemaakt onder de vorige twee regimes, waarin Ruto vicepresident was, en besteed aan grote infrastructurele projecten.

Protesten dinsdag in Nairobi begonnen vreedzaam maar werden hardhandig uiteen geslagen.
Foto Luis Tato/AFP

Dus moet de broekriem worden aangehaald. Ruto zelf kocht onlangs een Stefano Ricci-ceintuur van krokodillenleer ter waarde van omgerekend 2.600 euro. De president en zijn medepolitici zijn niet vies van het tentoonspreiden van weelde door middel van hun kleding, voertuigen en huizen. Ze dragen vaak grote hoeveelheden bankbiljetten bij aan politieke fondsenwerving. Er is een gigantische kloof tussen de heersende klasse en het volk dat het hoofd in deze krappe tijden boven water probeert te houden. De onvrede daarover is ontploft.

Koele bankiersprecisie

Verzet tegen verhoogde belastingen hebben de gemêleerde bevolkingsgroepen van menig Afrikaans land eerder bijeengebracht. Het antikoloniale verzet in Kenia nam zijn aanvang in 1922 met demonstraties tegen de speciaal voor Afrikanen ingevoerde ‘hutbelasting’, wat uiteindelijk uitgroeide tot guerrillabeweging Mau Mau in de jaren vijftig van de vorige eeuw. In de jaren tachtig en negentig braken in heel Afrika rellen uit tegen het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Met de koele precisie van de bankier eiste het IMF bezuinigingen op sectoren als onderwijs en gezondheidszorg om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.


Lees ook

Hoe Kenia Amerika’s beste vriend in Afrika moet worden

De Keniaanse president William Ruto tijdens zijn bezoek aan Washington, bij een lezing voor de Amerikaanse Kamer van Koophandel, 24 mei.

In het moderniserende Afrika zijn voor een deel van de bevolking inmiddels producten als maandverband en luiers gemeengoed geworden, een recht, evenals toegang tot internet. En juist daar wilde Ruto met verhoogde belastingen geld binnenhalen. Het IMF en westerse landen steunen de shocktherapie.

Goodmorning fellow criminals”, openden op woensdagochtend cyberjongeren hun platforms op sociale media. Niet zeker wie er achter de organisatie van de protesten zit, begonnen enkele dagen geleden al veiligheidsdiensten overal jongeren te arresteren en ook woensdag zaten in delen van de hoofdstad Nairobi de politie en demonstranten elkaar achterna. Of Ruto door zijn concessies de ontvlamde woede kan kalmeren zal de komende dagen blijken, evenals hoe hij nu het gat in zijn begroting gaat dichten.